Kevesebb hallgatóval helyettesítenék a tandíjat

Vágólapra másolva!
Megküldte a felsőoktatási reformmal kapcsolatos elképzeléseiket a HÖOK az oktatási tárcának. A diákok továbbra is ellenzik a tandíj bevezetését, az egyetemek pénzhiányát ehelyett úgy oldanák meg, hogy lefaragnák az államilag támogatott képzésre járó hallgatók számát. A diákokat pedig az ösztöndíjrendszer átalakításával és büntetések kiszabásával sarkallnák jobb teljesítményre.
Vágólapra másolva!

Szerdán küldte el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a felsőoktatási reformmal kapcsolatos javaslatait az oktatási minisztériumnak. A hallgatói érdekképviselet ugyanis nem fogadja el a tárcának a tandíj (amelyet fejlesztési részhozzájárulásnak - fer - nevezett el a kormány) bevezetésével kapcsolatos tervezetét.

Ennek értelmében 2008 szeptemberétől kellene majd tandíjat fizetni az egyetemeken és a főiskolákon, az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben pedig 150 ezer forint lenne a tandíj összege.

Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke az [origo]-nak elmondta: a jelenlegi felsőoktatási rendszer legnagyobb hibája, hogy meglévő forrásokat nem osztják el gazdaságosan, ráadásul rossz az ösztönző rendszer is, ami a hallgatókat jobb teljesítményre sarkallná.

A HÖOK ezért a tandíj bevezetése helyett azt javasolja, hogy 10 százalékkal csökkenjen az államilag finanszírozott képzésre járó diákok keretszáma. Így növekedne az egy hallgatóra eső támogatás összege. Nagy szerint mindez azért is logikus lenne, mert évről évre csökken az érettségiző és a felsőoktatásba jelentkező diákok száma.

A HÖOK az ösztöndíjrendszer átalakítását is javasolja a tárcának. Mégpedig úgy, hogy az államilag támogatott hallgatók legfeljebb 40 százaléka részesülhessen ösztöndíjban, amelyre a hallgatói normatíva legalább 60 százalékát kelljen felhasználni. Nagy szerint a jelenlegi rendszer nem ösztönöz, egyes felsőoktatási intézményekben ugyanis a diákok 70 százaléka kap ösztöndíjat.

A HÖOK javasolja azt is, hogy a nem teljesített kreditek után a diákok fizessenek büntetést, mégpedig az éves hallgatói normatíva összegének egy százalékát. A javaslatcsomag tartalmazza azt is, hogy a tanári elbocsátások megelőzése érdekében a jövőben egy oktatónak csak egy főállása lehessen.

Az oktatási tárca sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták: a javaslatcsomagot megkapták, azt még szerdán átolvasta Hiller István oktatási miniszter. A javaslatokat jelenleg véleményezi a minisztérium.