Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Későn hallottak a rendőrök a tömegről

Vágólapra másolva!
A rendőröknek későn szóltak arról, mekkora tömeg gyűlt össze az MTV-nél, ezért voltak túlerőben a tiltakozók - mondta az [origo]-nak Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány. Elmondása szerint mire érkezett az erősítés, addigra ők már nem tudták magukat keresztülverekedni a tömegen. Kedden két nyomozást rendelt el az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt.
Vágólapra másolva!

Budapest rendőr-főkapitánya szerint a rossz tájékoztatás az oka, hogy a rendőrök nem tudtak fellépni az MTV épületét éjjel megostromló tüntetőkkel szemben. Gergényi Péter főkapitány az [origo] kérdésére, hogy miért nem avatkoztak közbe határozottabban, azt mondta, az MTV biztonsági szolgálata csak azt jelezte a rendőrségnek, hogy 30 tiltakozó jelent meg az épületnél. Ezért először ők ennek megfelelő létszámban küldtek oda embert - közölte Gergényi. Elmondása szerint százas nagyságrendben érkeztek rendőrök erre az első jelzésre, és sikerült is kiszorítaniuk az akkor ott lévő tüntetőket.

Gergényi állítja, arról nem kaptak tájékoztatást, hogy közben mintegy 3000 fős tömeg gyűlt össze a téren, ezzel a nagyobb létszámmal pedig nem bírtak. Miután ezt érzékelték, küldtek még két rendőrszázadot a helyszínre, de ők nem tudtak bejutni a székházba a nagy tömeg miatt - magyarázta Gergényi, akinek elmondása szerint így újabb erősítésre kellett várni. Amikor ők megérkeztek, sikerült kiszorítani a tüntetőket. Igaz, az [origo] helyszíni tudósítójának beszámolója szerint akkor már a korábbiakhoz képest jóval kevesebben voltak.

A rendőrség felelősségét többen felvetették. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kritikusan nyilatkozott. Éjszaka azt mondta, egyértelmű, hogy a rendőrség nem ura a helyzetnek. Kedd reggel kudarcnak nevezte, hogy a rendőrség nem tudta feltartóztatni a tömeget, ugyanakkor azt mondta, nem akar pálcát törni a rendőrség felett.

Petrétei József rendészeti miniszter - aki felajánlotta lemondását Gyurcsánynak, de ő nem fogadta el - azzal magyarázta a rendőrség gyenge fellépését, hogy békés demonstrációra készültek fel, a létszám arra volt elegendő, hogy biztosítsák a helyszínt a Magyar Televízió székháza előtt. Amikor megkezdődtek az atrocitások, átcsoportosították a rendőri erőket, de a rendőröknek a Kossuth téren is jelen kellett lenniük, hogy a Parlament épületét biztosítsák, időközben azonban a feldühödött tömeg elfoglalta a Televízió épületét - mondta Petrétei.

Próbálják azonosítani az elkövetőket

Két nyomozást rendelt el az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt a hétfő éjjeli tüntetésekkel kapcsolatban. Két férfi ellen azért indult eljárás, mert a Parlament előtti megmozduláson behatoltak a kordon mögé, egy rendőrt megrúgtak és egy másikat is megpróbáltak bántalmazni egy zászlóval. Egy tüntetőt őrizetbe vettek, mert az MTV székháza előtt nekiesett a pajzsot tartó rohamrendőröknek egy üveggel. A Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, tovább dolgoznak az elkövetők azonosításán, és elemzik a tüntetésről készült felvételeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről