Szakértői kormányt akar Orbán

Vágólapra másolva!
Az október 1-jei önkormányzati választásokat döntő jelentőségűnek nevezte Orbán Viktor Fidesz-elnök kedd délutáni nyilatkozatában. A politikus szerint Gyurcsány Ferenc kormányfőnek mennie kell, a jelenlegi kabinetet szakértői kormánynak kell felváltania. A Fidesz elnöksége egyetért a békés tiltakozókkal, de a szerintük népszavazásként is fölfogható választásokat tartják demokratikus megoldásnak.
Vágólapra másolva!

Ha az október 1-jei önkormányzati választáson bebizonyosodik, hogy a magyarok többsége ezt szeretné, a szocialista pártnak meneszteni kell a miniszterelnököt, akinek "magával kell vinnie a csomagját is" - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök kedd délután. Orbán először szólalt meg a nyilvánosság előtt azután, hogy vasárnap kiszivárgott egy hangfelvétel, melyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a választások után elismerte: a koalíció hazudott a kampány során.

"Nem kérünk sem a Gyurcsány-csomagból, sem a provokációból, sem az erőszakból" - jelentette ki Orbán. A Fidesz elnökségének Orbán által tolmácsolt sajtónyilatkozata szerint a hazugságaival lelepleződött magyar kormány megpecsételte sorsát. Orbán szerint október 1-je több mint egy önkormányzati választás, valójában "népszavazás, ahol választani kell a hazugság és az őszinteség politikája között".

A Fidesz vezetője szerint Gyurcsány esetleges menesztése után korlátozott mandátumú szakértői kormánynak kell átvennie a kabinet munkáját. "A felháborodás jogos, de nem az autók, nem a rendőrök, nem a tűzoltók és nem a tévé épülete tehet a Gyurcsány-csomagról" - fogalmazott Orbán, arra utalva, hogy hétfőn a Gyurcsány-felvétel miatt kirobbant tiltakozó akciókban a tüntetők egy csoportja autókat gyújtott fel, rátámadt a rendőrökre, a túzoltókra, illetve megrohamozta és el is foglalta a tévé székházát.

"A demokratikus megoldás az október elsejei választás" - mondta Orbán, ugyanakkor jelezte, a Fidesz egyetért azokkal, akik békésen tiltakoznak a kormány ellen. A pártelnök szerint a nyilvánosságra került hangfelvétel legsúlyosabb része, hogy a kormány nyíltan beismeri, négy évig nem csinált semmit, és most az "elhibázott politikáját akarja megfizettetni velünk". A megszorító intézkedéseket Orbán "egy beteges hazudozó dilettáns csomagjának" nevezte.

Orbán beszéde után Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kijelentette: nem mondják le a párt szombatra tervezett budapesti nagygyűlését.