Gyáva nyulas játékot űz Gyurcsány és Orbán

Vágólapra másolva!
A játékelméletben is ismert a helyzet, ami az elmúlt hetek során alakult ki a magyar politikai életben. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor harcát a matematikusok úgy ismerik, mint a "gyáva nyúl játék", amelynek könnyen rossz vége lehet. Ha ugyanis a konfliktusba keveredett felek egyike sem enged, akkor egymásnak ütköznek. Az [origo] egy matematikus segítségével vette végig a politikai lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

"Ami jelenleg Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között zajlik, az megfelel egy játékelméleti modellnek, amit úgy hívnak: a gyáva nyúl játék" - mondta az [origo]-nak Mérő László matematikus, aki könyvet is írt a hasonló konfliktushelyzetek játékelméleti rendszeréről. Elmagyarázta, hogy a gyáva nyúl modell (angol nevén: chicken, vagyis csirke, mivel a köznyelvben ott ez az állat a gyávaság szimbóluma) tulajdonképpen egy olyan helyzet leírása, mint amikor két autó elindul egymással szemben, és az a kérdés, hogy mi történik: teljes erővel egymásba ütköznek, valamelyik fél elkapja a kormányt, vagy mindketten kitérnek.

A két politikus harcára is igaz - mint erre a játékelméleti modellre - a matematikus szerint, hogy nem egy bonyolult helyzet, hiszen csak három lehetséges végkifejlete lehet, viszont annál veszélyesebb. "Ez számít a legkeményebb játéknak: mindkét fél azt akarja, hogy ne ő, hanem a másik rántsa félre a kormányt, viszont benne van, hogy ezt egyik sem teszi meg, és így frontálisan egymásba rohannak" - mondta Mérő.

A jelenlegi politikai helyzetben is az a legrosszabb alternatíva, ha egyik oldal sem enged, és így teljes erővel egymásnak ütköznek, ami magukra nézve is pusztulást jelent. Ilyen lenne például az, ha mind a két politikus kitart, a két oldal szimpatizánsai utcára vonulnak, és végül összecsapnak, vagyis - persze itt fontos hangsúlyozni, hogy elméletileg - akár a polgárháborús helyzet is benne rejlik a most folyó politikai játszmában - vélte a matematikus.

A másik lehetséges forgatókönyv - tisztán az elmélet síkján - az, ha valamelyik fél nem bírja tovább a nyomást, és félrekapja a kormányt, vagyis ő lesz a gyáva nyúl. Mérő László szerint Orbán esetében az jelentené azt, ha feladná az ultimátumot és hazaküldené a kormányváltás mellett tüntető embereket az utcákról, Gyurcsány pedig akkor engedne, ha lemondana.

Két gyáva nyúl is jobb

Végül az utolsó eset az, ha az egymás felé száguldó két autó vezetői mindketten félrekapják a kormányt, és így kerülik el az ütközést. "A napirenden lévő alternatívák közül például ez volna a szakértői kormány felállítása, de csak akkor, ha az emberek elhinnék, hogy valóban semleges testületről van szó, és nem Orbán egy lépcsője ez a hatalom felé" - hoz példát a matematikus.

Mérő szerint a gyáva nyúl játék legfontosabb pszichológiai tényezője, hogy az nyer, aki elszántabbnak mutatja magát. "Az elméletben ilyen, ha kidobom az autó kormányát, vagyis nincs esély a kitérésre, lényeg, hogy látszódjon: most vagy soha" - magyarázta Mérő László. Ennek az eltökéltségnek a megmutatását látja a matematikus a Fidesz elnökének ultimátumában, akárcsak a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett bizalmi szavazási indítványában. Mérő László arról is beszélt, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a gyáva nyúl játékban nagyon könnyen bekövetkezhet a legrosszabb változat, vagyis a frontális egymásnak ütközlés.

A játékelméletben - és persze a gyakorlatban is - két szembenálló fél konfliktusa feloldható úgy is, hogy közvetítőt, úgynevezett mediátort vesznek igénybe, aki sikerrel közreműködik egy kölcsönösen elfogadható egyezség kialakításában. Mérő László azt mondta, a köztársasági elnök lehetett volna ilyen közvetítő, szerinte azonban őt már nem fogadná el mindkét oldal. Tipikus kétszereplős konfliktushelyzetnek látja a kialakult játszmát az Első Magyar Mediátor Iroda munkatársa, Tóth Nikolett is. "Elméletileg az ilyen esetekben csak akkor lehetséges egy közvetítő igénybe vétele, ha mindkét fél elfogadja a közreműködését, és teljesen pártatlannak is tartja" - mondta az [origo]-nak.

Gergely Zsófia