Rendben zajlottak a vidéki ünnepségek

Vágólapra másolva!
A legtöbb vidéki nagyvárosban incidensek nélkül zajlottak le az '56-os megemlékezések, a parlamenti pártok szinte mindenhol együtt vettek részt az ünnepségeken. Kivétel ez alól Miskolc, ahol a Fidesz nem ment el a koszorúzásra, mert az emlékművet átmenetileg a volt MSZMP székház előtt helyezték el. Kecskeméten kifütyülték a kormánypártok képviselőit. Este vidéken is tüntetni kezdtek a miniszterelnök és a kormány távozását követelve.
Vágólapra másolva!

Miskolcon a Fidesz nem vett részt az elesett hősök emlékművének megkoszorúzásában, mivel az emlékművet a Hősök tere átépítése miatt, átmenetileg a Nemzetközi Kereskedelmi Központ székháza elé helyezték, az épület pedig a rendszerváltásig az MSZMP székháza volt. A többi miskolci megemlékezésen már képviseltette magát az ellenzéki párt, ott voltak Nagy Attila színész, a forradalom egyik meghatározó szereplője mellszobrának avatásánál is.

Kecskeméten a pártok és civil szervezetek koszorúzásánál az MSZP, az SZDSZ és a Fiatal Baloldal képviselőit többen kifütyülték. Közel ezren vettek részt az önkormányzat ünnepi megemlékezésén, amelyet az 1956-os emlékhelynél rendeztek.

Egerben a Forrás Szabadidő-központban tartották a megemlékező ünnepséget 400-500 ember részvételével. Az eseményt semmilyen atrocitás, bekiabálás nem zavarta meg. Valamennyi parlamenti párt képviselői megkoszorúzták a város '56-os emlékművét. Ugyancsak koszorút helyeztek el a gránittömbnél a fegyveres testületek, az önkormányzatok és az 56-os szerveztek képviselői.

Együtt ünnepeltek Debrecenben is a város közéletének szereplői. A város közgyűlése ünnepi ülést tartott a városházán. Sólyom László köztársasági elnök megbízásából Kósa Lajos polgármester 20 személynek nyújtotta át a Szabadság Hőse Emlékérmet. Kazincbarcikán is együtt emlékeztek a pártok az 1956-os forradalomra és a BorsodChem Nyrt. elődjét, a Borsodi Vegyi Kombinátot építő magyar rabokra és német hadifoglyokra.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több városában is emlékműveket avattak. A délelőtti avatás után a megye és város önkormányzati vezetői, Ukrajna nyíregyházi főkonzulja, a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit. Emlékszobrot avattak Kaposváron is, a Berzsenyi parkban. Székesfehérváron a városban 1956. október 24-én elesettek nevét feltüntető emlékművet adtak át az 56-osok terén.

Emlékhelyet állítottak az 50. évforduló tiszteletére a Rábaközi Lovasklub és támogatói hétfőn, a Győr megyei Farád térségében, a Hanságba vezető út mentén. Győrben az emlékbeszédet követően az ünneplők megkoszorúzták az 1956-os emlékművet és Szigethy Attila, a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori elnökének emléktábláját. A hétfői díszközgyűlésen kitüntetéseket adtak át.

Molotov-koktélt hajító 1956-os szabadságharcost ábrázoló emlékművet leplezett le Zatykó János polgármester hétfőn Komáromban, a korábbi szovjet emlékmű helyén. A szobor leleplezése után az ünnepség résztvevői a Béke Szállónál megkoszorúzták Komárom 56-os mártírja, Ács Lajos emléktábláját. Tatán félbetört, lyukas zászlót ábrázoló emlékművet lepleztek le. Erdélyben is több helyszínen, köztük Csíkszeredán, Kolozsvárott és Marosvásárhelyen tartottak ünnepi megemlékezéseket.

Vidéken is tüntetések kezdődtek este

Az ünnepségek után több vidéki városban tüntetéseket is tartottak hétfőn este, amelyeken a miniszterelnök és a kormány távozását követelték. Mintegy kétszázan gyűltek össze Pécs főterén. A nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókat lengető demonstrálók az "Ébresztő!" és a "Gyurcsány takarodj!" jelszavakat skandálták.

Kaposvár főterén valamivel hét óra előtt körülbelül százan tüntettek. A rendezvény vezérszónoka közölte: egyesületet szeretnének létrehozni a téren naponta tüntetők részvételével, hogy "ne vesszen kárba" az eddigi idő, amelyet a téren eltöltöttek.

Több mint háromszázan demonstráltak Szombathely főterén a Szentháromság-szobor tövében Gyurcsány Ferenc távozását követelve. A demonstrálók továbbra is békésen fejezték ki elégedetlenségüket, a szervezők folyamatosan tájékoztatták az összegyűlteket a fővárosban történő eseményekről. A tüntetők "Gyurcsány takarodj!" kiáltásokkal, füttyszóval fogadták a híreket. A demonstráció bejelentett időpontban véget ért, az emberek pedig hazatértek.

Szekszárdon, a Garay téren több mint száz ember felháborodásának és tiltakozásának adott hangot a Budapesten alkalmazott rendőri intézkedések ellen. "56 nemzet államfője, minisztere, miniszterelnöke, nagykövete előtt alázott meg minket Gyurcsány Ferenc azzal, hogy lezárta nemzeti emlékhelyünket, a Kossuth teret előlünk, magyar emberek elől" - kiabálta az egyik szónok. A beszédeket elektronikus hangosítás nélkül mondták a felszólalók, mivel az eddigi tüntetések szervezői Budapestre utaztak.

Debrecen főterén több mint ötszázan demonstráltak. A Budapestről érkező hírek hallatán a szervezők bejelentették: minden törvényes eszközt, a polgári engedetlenség minden formáját megragadják annak érdekében, hogy segítsék, támogassák a budapesti tüntetőket. Ennek érdekében - mint azt a tüntetők egyik vezetője az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta - kedden megkérik az engedélyt a rendőrségtől, s félpályás útlezárásokkal demonstrálnak Hajdú-Biharban.