Meghalt Mancs, az életmentő kutya

Vágólapra másolva!
Vasárnap elpusztult Mancs, a mentőkutya. A németjuhász számos hazai és külföldi katasztrófánál segített embereket menteni, és nemzetközi hírnevet szerzett, amikor egy törökországi földrengésnél megtalált egy kislányt a romok alatt.
Vágólapra másolva!

Meghalt Mancs, az életmentő kutya - közölte kedden Csibi Károly, a Spieder Miskolci Speciális Mentőcsoportot működtető alapítvány elnöke. A mentőkutya 14 éves volt, ami kutyáknál hosszú élettartam. Öreg volt, felfekvéses tüdőgyulladást kapott, és már nem lehetett segíteni rajta, így vasárnap este elment - mondta Csibi Károly. Mancs nem elpusztult, hanem meghalt, hiszen a mentőcsapat munkatársa volt - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a németjuhász kutya számos bevetésen dolgozott velük, katasztrófák helyszínén mentett életet, bukkant rá holttestekre. Nemzetközi hírnevét egy törökországi földrengés idején szerezte, amikor a katasztrófa után több nappal élve talált meg egy kislányt a romok alatt.

Mancs volt az első mentőkutya, akinek szobrot állítottak, a bronzból formált alkotás Miskolc belvárosában a "Villanyrendőrnél" áll. Évente sok turista jön el ide, hogy megérinthessék bronzba öntött alakját, amelyhez már több legenda is kapcsolódik.

Mentőkutyák - végzettséggel vagy anélkül?/allatbarat/20041102mentokutyak.htmlSzobor Mancsról/allatbarat/20040929szobor.html