Bene László: Gergényi hibázott, de marad

Vágólapra másolva!
Követett el hibákat Budapest rendőrfőkapitánya a televízió székházának ostrománál, de ezek nem voltak olyan súlyosak, hogy okot adnának Gergényi Péter menesztésére - mondta kedden Bene László országos főkapitány. Néhány parancsnok esetében ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, elkövettek-e bűncselekményt, amikor ötletszerűen, megfelelő felszerelés nélkül vezették az embereiket.
Vágólapra másolva!

Budapest rendőrfőkapitánya követett el hibákat a Magyar Televízió elleni támadás éjszakáján, de ezek nem voltak súlyosak és nem adnak okot arra, hogy Gergényi Pétert menesszék - mondta kedden Bene László országos főkapitány. Bene kedden tartott tájékoztatóján kijelentette, nem elegendő egy eseményt vizsgálni, hanem "a szolgálat teljes lefolyását, a szakmai teljesítményt kell figyelembe venni". Ezt figyelembe véve a főkapitány nem kérdőjelezi meg Gergényi szakmai alkalmasságát.

Hasonlóan nyilatkozott az [origo] érdeklődésére Danks Emese kormányszóvivő. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is bízik-e Gergényiben, azt válaszolta, "nem változott miniszterelnök úr álláspontja". A kormányfő az Info Rádióban azt mondta, csak a jelentés értékelését követően lehet politikai álláspontot kialakítani az MTV ostromáról, de a jelentés az országos rendőrfőkapitány számára készült, ezért neki kell a következtetéseket levonnia.

Bene László a tájékoztatón azt mondta, néhány napon belül nyilvános lehet, mit tartalmaz az a tízoldalas irat, amelben Gergényi megjegyzéseket fűzött az öttagú rendőri bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséhez. Addig azonban a főkapitány elzárkózott azok elől a kérdések elől, amelyek azt firtatták, mit ismert el és mit nem Gergényi a neki tulajdonított hibák közül.

A rendőri parancsnokok szeptember 17-én és huszadikán hibáztak ugyan, de nem követtek el szabálysértést vagy bűncselekményt - jelentette ki Bene. A főkapitány azt mondta, változatlanul alkalmasaknak tartja a parancsnokokat, szerinte a biztosítás és az intézkedés során elkövetett "sok kisebb-nagyobb hiba együttesen adta az eredményt". Bene szerint ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, az adott körülmények közt betarthatók voltak-e egyáltalán a szabályok.

Néhány esetben azonban szükséges tovább vizsgálni a felelősséget. Van néhány - alacsonyabb beosztású - parancsnok, "akinek a tevékenységében voltak olyan mozzanatok, amelyek további vizsgálatokat igényelnek" - mondta Bene. Példaként említette a helyszíni parancsnokot, akit a jelentés tanúsága szerint hiába neveztek ki, nem tudta átvenni a tényleges irányítást, nem talált kapcsolatot a beosztott parancsnokokkal.

Az országos rendőrfőkapitány újságírói kérdésre, hogy nincs-e ellentmondás az ő állításai és a katonai ügyészség által elrendelt vizsgálat közt, azt válaszolta, hogy nincs, hiszen két ember vagy szervezet láthatja másként ugyanazt az esetet. Ezzel kapcsolatban elmondta, az ügyészség már október elején elrendelte a nyomozást elöljárói gondoskodás elmulasztásának gyanúja miatt, annak lefolytatásával az Országos Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

A hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, hogy a televízió székházának védelmekor számtalan hibát követtek el. Ötletszerűek voltak a kiadott parancsok, és az sem volt egyértelmű, hogy az utasítás eljutott-e a címzetthez. A rendőröknél nem volt gázálarc, és a könnygázgránátok kilövésére alkalmas puskák is a raktárban voltak.

A Fidesz szerint a jelentés alapján távoznia kellene posztjáról a budapesti rendőrfőkapitánynak, az országos rendőrfőkapitány helyszínen eljáró helyettesének, a rendészeti miniszternek és a miniszterelnöknek is. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője "ijesztő lúzerségnek" nevezte a Szabadság téri rendőri akciót.

Ignácz István dandártábornok, az öttagú bizottság vezetője november 10-én jelentette be, hogy befejeződött a vizsgálat. Az ORFK tíz nappal később döntött róla, hogy a jelentést nyilvánosságra hozzák. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány pénteken adta át az ORFK-nak észrevételeit a bizottság jelentésével kapcsolatban. Az [origo] szerette volna megkérdezni a budapesti rendőrfőkapitányt is, de mostanáig nem kaptunk választ megkeresésünkre.