Halálos csípés veszélye is kevés a támogatáshoz

Vágólapra másolva!
Súlyos allergiája miatt egyetlen méhcsípésbe is belehalhat egy ceglédi férfi, mégsem juthat hozzá Magyarországon ahhoz a gyógyszerhez, amelynek szedésével néhány év alatt örökre megszabadulhatna betegségétől. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azzal utasította el a kérelmét, hogy kapható a kért készítménnyel azonos hatású, támogatott szer itthon is, a gyógyszerészeti szakvélemény szerint viszont ez nem igaz. Az allergiások szövetségének elnöke azt fontolgatja, hogy pert indít az OEP ellen.
Vágólapra másolva!

"Az egyik barátommal méheket szállítottunk, már három éve segítettem neki. Tavaly májusban három-négy méh megcsípett. Azelőtt is történt már ilyen, de korábban soha nem volt még bajom. Akkor viszont a csípés után 15 perccel elzáródott az oxigén. Bevittek az intenzív osztályra" - kezdett bele történetének elmesélésébe a név nélkül nyilatkozó ceglédi férfi. Miután kiengedték, részletes vizsgálaton vett részt Budapesten, ahol kiderült: allergiás a méh- és a darázscsípésre is.

Egyetlen csípés is halálos lehet

Erre a betegségre jellemző, hogy az első csípésekkor még nincs panasza a betegnek, csak az allergénnel való sokadszori talákozásra kezdenek el termelődni a rovarméreg elleni antitestek, amelyek a tüneteket okozzák. Akinél azonban egyszer már kialakult a túlérzékenységi reakció, az a legközelebbi csípéskor súlyos állapotba kerülhet. "Aki volt már intenzív osztályon méhcsípés miatt, az egyetlen csípésbe is belehalhat" - mondta az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének (ABOSZ) elnöke, Pós Péter az [origo]-nak.

A tragédia megelőzésére ezeknek a betegeknek állandóan maguknál kell tartaniuk egy életmentő adrenalininjekciót, melyet szükség esetén maguknak adnak be. Ma már léteznek azonban immunterápiás készítmények is, amelyek nem csak a tüneteket tudják enyhíteni, hanem bizonyos esetekben meg is gyógyíthatják az allergiát. "Aki allergiás, élete végéig az is marad, kivéve, ha sikeres immunterápiás kezelésen esik át" - magyarázta Pós Péter. A módszer lényege, hogy fokozatosan hozzászoktatják a szervezetet az allergénekhez.

A klinikailag igazolt hatékonyság ellenére az immunterápia még nem terjedt el az allergia kezelésében. Pós Péter szerint gyakran az immunterápia ritka felhasználása miatt nem indítják el a magyarországi gyógyszergyártók a készítmények drága törzskönyvezési eljárását az OEP-nél, hiszen a viszonylag kis tételtől nem remélnek komolyabb bevételt.

Az OEP szerint megteszi más gyógyszer is

A törzskönyvezés elmaradása miatt az immunterápiára szoruló betegek esetében egyedileg dönti el az OEP, hogy megadja-e a támogatást. A ceglédi férfi orvosai tanácsára benyújtott az OEP-hez egy egyedi méltányossági kérelmet a számára szükséges injekciókúrára, ám elutasító határozat született a következő indoklással: "Van más, azonos hatóanyag-tartalmú, kiemelt támogatással rendelhető, törzskönyvezett készítmény Magyarországon." Egészen másként vélekedik erről az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI), mely az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet szakvéleménye alapján kimondta: "az igényelt gyógyszer Magyarországon rendelkezésre álló más készítménnyel nem helyettesíthető", és a "különös méltánylást igénylő betegellátási érdek fennáll".

Mivel az OEP határozatával szemben jogorvoslattal élni nem lehet, a betegnek külföldről, teljes áron kellene beszereznie a gyógyszert, amely több európai országban, köztük a szomszédos Ausztriában is kapható. A készítmény ára borsos, interneten talált árlisták szerint, kiszereléstől függően változó összegért lehet megvásárolni, de a legolcsóbb adag is csaknem 400 euróba, azaz körülbelül 100 ezer forintba kerül. "Azt sem tudom, hova mehetnék Ausztriában" - panaszkodott az [origo]-nak a ceglédi férfi.

Nem tudnak helyettesítő szerről

Az OEP határozatában nem írta le annak a gyógyszernek a nevét, amellyel szerintük helyettesíthető lenne az eredetileg igényelt készítmény. A beteg megpróbált utánajárni, hogy mi lehet ez a szer, de a patikákban azt a választ kapta, hogy nincs ilyen. Az OEP sajtóreferense, Felner Zsuzsa pedig az [origo]-nak azt mondta, ők soha nem nevezik meg a gyógyszereket, "mert az burkolt reklámnak minősülne".

Forrás: [origo]
Életmentő injekció nélkül nem indulhat el otthonról a beteg

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár álláspontja szerint egyébként nincs ellentmondás az elutasító határozat és az OGYI szakvéleménye között. Az intézet ugyanis csak akkor állapíthatja meg két gyógyszer egyenértékűségét és helyettesíthetőségét, ha hatóanyaguk és az oldószer is azonos. "Az adott gyógyszer esetében a hatóanyag ugyanaz, de az oldószer nem" - üzente az [origo]-nak Okolicsny Emília, az egyedi méltányossági ügyek főosztályának vezetője a sajtóreferenssel. Az oldószer fajtája ugyanakkor korántsem lényegtelen, ettől függ ugyanis a hatóanyag felszívódásának mértéke és sebessége - állítja az OGYI szóvivője, Szabó Franciska. A szóvivő szerint más a hatásuk a gyógyszereknek akkor, ha különböző oldószert tartalmaznak.

Az OEP sem utasította el mindig a készítmény támogatását. Az egyedi importkészítményeket forgalmazó Dorottya patikában az [origo]-nak elmondták: az OEP főigazgatója tavaly rendelkezett arról, hogy a jövőben elutasítják a gyógyszert először kérelmezőket, azok viszont továbbra is megkaphatják a készítményt, akiknél az immunterápia már korábban elkezdődött.

A főigazgató májusi tájékoztató levele szerint az immunterápiás készítmények támogatásának fokozatos megszüntetése nem vonatkozik a méh- és darázscsípés-allergia elleni szerekre. Ennek az az oka, hogy megállapították: a legtöbb allergia esetében nem kifizetődő a drága kezelés, ám a méh-és darázscsípés-allergia elleni terápiáról egyértelműen kiderült, hogy hatékony. A levél ezért úgy rendelkezik, hogy ennél a betegségnél nyújtható társadalombiztosítási támogatás az immunterápiához, és ennek megadását csupán adminisztratív feltételekhez köti. Ennek ellenére a Dorottya patikából kapott információk szerint a gyakorlatban már csaknem egy éve nem jutott hozzá új beteg a darázscsípés-allergia elleni szerhez.

A ceglédi férfi segítségére siető ABOSZ elnöke azt fontolgatja, hogy ha nincs más megoldás, ügyészségi eljárást fog kezdeményezni az OEP ellen. Pós Péter elmondta: az egészségbiztosítónál azt tanácsolták neki, hogy a beteg írjon egy újabb kérvényt. Pós szerint viszont amíg az adminisztráció folyik, melegre fordul az idő, és előjönnek a méhek, valamint a darazsak. "Itt nem csupán immunterápiáról, életveszélyes állapotról van szó" - fogalmazott az elnök.

Tehetős allergiás nem kap olcsón gyógyszert

"Tragikomikusan rossz a szabályozás" - mondta az [origo]-nak Pós, aki szerint más problémák is vannak az allergiagyógyszerek OEP-finanszírozásával. A méltányossági kérelembe egy kormányrendelet alapján kötelező beleírni a beteggel közös háztartásban élők összes jövedelmét. Az ABOSZ elnöke úgy véli: ez alkotmányellenes, mivel "a hatályos alkotmány szerint nem lehet ilyen szempontok szerint különbséget tenni beteg és beteg között".

"Nekünk a kormányrendeletet kell betartani, mert tőlünk ezt kérik számon" - nyilatkozta az [origo]-nak Okolicsny Emília, aki ugyanakkor elmondta, hogy nem ellenőrzik, megfelelnek-e a valóságnak a jövedelemről szóló állítások, mivel az "OEP nem adóhatóság". A főosztályvezetőnő tájékoztatása szerint az allergiagyógyszerek többségéhez 90 százalék körüli támogatást adnak. Az Egészségbiztosítási Pénztár tavaly körülbelül 500 millió forintot fizetett ki immunterápiás, nem törzskönyvezett készítmények támogatására.

Janecskó Kata