Indulást vagy hallgatást vár az MDF a jelöltjeitől

Vágólapra másolva!
Induljanak el a második fordulóban, ha pedig visszalépnek, ne beszéljenek arról, melyik más pártot támogatják - ezt tanácsolja az MDF vezetése az első forduló után talpon maradt jelölteknek. A párt alelnöke szerint ezt mindenki elfogadta, és a 46 szóban forgó jelölt közül "több mint 30" indul a második körben. Így az MDF továbbra sem hajlandó teljesíteni a Fidesz kérését, hogy visszaléptetéssel vagy más módon segítse második fordulós szereplését.
Vágólapra másolva!

Az MDF elnöksége csütörtökre hívta össze az első forduló után talpon maradt jelöltjeit, hogy megbeszélje velük a második körre vonatkozó stratégiát. A párt vezetése hétfőn már előállt egy olyan ajánlással, hogy senki ne lépjen vissza, jelezték ugyanakkor, hogy ez nem kötelező érvényű.

A mostani ülésen ehhez hasonló döntésre jutottak - derült ki Hock Zoltán alelnök nyilatkozatából, aki az egyeztetés után ismertette a sajtóval a történteket. Elmondása szerint azt ajánlotta az elnökség a jelölteknek, hogy ne lépjenek vissza, de amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy nem indul a második körben, akkor ne kommentálja döntését. Ezzel vélhetően arra akart utalni az elnökség, hogy a visszalépő jelöltek ne nevezzenek meg pártot. Hock elmondása szerint ezt a döntést a jelöltek közül mindenki elfogadta.

A csütörtöki ülésen, a 46 még versenyben lévő MDF-es jelöltből 44-en jelentek meg. Nem volt például ott Gémesi György, aki a Fidesz-KDNP és az MDF közös jelöltjeként indult, és aki támadta az elnökség hétfői döntését, mert szerinte pártjának össze kellene fognia a Fidesszel.

Hock megfogalmazása szerint a jelen lévő jelöltek "döntő többsége" úgy határozott, hogy nem lép vissza. Pontos számot nem közölt, csak annyit mondott, hogy 30-nál többen indulnak a második fordulóban. Mint mondta, azok, akik a visszalépés mellett döntöttek, ezt részben azzal indokolták, hogy óriási nyomás nehezedett rájuk. Az ülésen nem esett szó a visszalépőkkel szembeni esetleges retorzióktól - jegyezte meg kérdésre válaszolva.

A választások második fordulója után, ha konzervatív elvek mentén ki lehet alakítani a kormánytöbbséget, akkor lehet erről tárgyalni - mondta Hock. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője ehhez hozzátette, hogy az Orbán Viktornak küldött levélben szereplő nyolc pontot - amelyek a Fidesz hangsúlyos ígéreteinek visszavonására szólítottak fel - fenntartják. Az MSZP-vel és az SZDSZ-szel semmilyen együttműködést nem tudnak elképzelni - jelentette ki Herényi, aki szerint ha a Fidesz úgy gondolná, hogy van reális esély az eredmény megfordítására, akkor érdemben válaszolt volna a nyolc pontra.

Komáromi Gergely