Több mint ötszáz pacsirtatetemre bukkantak a vámosok egy román gépkocsiban Ártándnál. Az autó Olaszországba tartott rakományával. Az autó vezetője ellen természetkárosítás miatt indítottak eljárást.

Az ártándi vámhivatalnál 558 darab madártetemre bukkantak a pénzügyőrök egy román honosságú gépkocsi átvizsgálásakor péntekről szombatra virradó éjszaka - közölte Szabó Károly alrendes, a Vám- és Pénzügyőrség észak-alföldi regionális parancsnoka.

Tájékoztatása szerint a jármű Olaszországba tartott román állampolgárságú utasaival, akik vámköteles árut nem jelentettek be, de a szolgálatban lévő pénzügyőr tételes vámvizsgálatot rendelt el. A gépkocsi átvizsgálása során a csomagtartóban több kartondobozban összesen 558 madártetemet találtak.

A Hortobágyi Nemzeti Park helyszínre érkező szakemberei megállapították, hogy a madártetemek mezei pacsirták, amelyek védett madarak és természetvédelmi értékük megközelíti a 6 millió forintot. Az 558 mezei pacsirta tetemét a vámhivatal munkatársai lefoglalták, az autó vezetőjével szemben természetkárosítás bűntettének elkövetése miatt indítottak eljárást - tájékoztatott Szabó Károly alezredes.