Szerdán várhatóan megérkeznek Magyarországra a sárospataki református kollégium kötetei, melyek a II. világháborús jóvátétel részeként kerültek a Szovjetunióba, és visszaadásukról nemrég döntött az orosz duma

Az orosz kulturális örökségi és tömegkommunikációs felügyelet még kedden kiadja az engedélyt a sárospataki református kollégiumi kötetek kivitelére, amelyek így akár már szerdán visszakerülhetnek Magyarországra - közölte a moszkvai hivatal helyettes vezetője az MTI-vel.

A kötetek jelenleg a moszkvai magyar nagykövetségen vannak, ahová hétfőn szállították a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból. Előző este aláírták az átadási dokumentumokat, majd Székely Árpád nagykövet átvette a köteteket tartalmazó, lepecsételt ládákat.

A hét, futárpostaként lepecsételt nemzeti színű szalaggal átkötött, zöld színű faláda mostantól bármikor hazaszállítható - közölte Székely Árpád nagykövet, de időpontot nem jelölt meg.

Az orosz fél "visszaadta az összes kötetet, amelyeket máig azonosítottak" - mondta a moszkvai hivatalvezető az MTI-nek arra a felvetésére, hogy magyar források szerint az 1990-es években egy szakértői albizottság 146 kötetet azonosított Nyizsnyij Novgorodban. A kötetek visszaadásáról szóló törvény első változatában még 134 kötet szerepelt, de a véglegesen elfogadott szövegből a számot törölték.

A könyvtár igazgatónője közben jelezte, hogy egy 135.-dik kötetben is megtalálták a sárospataki pecsétet. Végül 136 kötet került a ládákba, miután még egy kötet előkerült a Nyizsnyij Novgorod-i regionális képzőművészeti múzeumból.

A kötetek visszaérkezését az orosz és a magyar fél Vlagyimir Putyin elnök február 28-i budapesti látogatásához időzítette. A híres könyvgyűjteményt a Széchenyi Könyvtárban megvizsgálják és letisztítják, majd a kormány döntése értelmében a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatják be március elseje és június közepe között.