A Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetője szerint ma Magyarországon bizonyos bűncslekményeket nem lehet hatósági személyek közreműködése nélkül végrehajtani - írja pénteki számában a Népszabadság. Tavaly száz eljárás indult titkosszolgálati eszközökkel szerzett információk alapján az egyenruhások ellen. Egyre többször a bűnszervezetek is fellépnek a rendőrök ellen, általában bosszúból.

Frankberger Ferenc ezredes, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) egy éve hivatalban lévő vezetője nem vitatja: bizonyos bűncselekményeket hatósági személyek közreműködése nélkül nem lehet elkövetni. "Aligha fuvarozhatnának keresztül az országon tízezer kartonszámra csempészett cigarettát a bűnszervezetek a határon szolgáló vámosok és határőrök segítsége nélkül" - állítja a Népszabadság pénteki számában.

Az ezredes szerint az sem kétséges, célba jutnának-e ezek a szállítmányok, ha a csempészárut szállító autók előtt nem autóznának "beavatott" rendőrök, akik szükség esetén jelzik a mögöttük haladóknak, ha szolgálatban lévő kollégáik ellenőrzést tartanak.

Mindezek ellenére az RSZVSZ vezetője szerint a rendvédelmi szolgálatoknál a korrupciós fertőzöttség nem nagyobb, mint bármelyik más területen. 2005-ben száz eljárás indult a védelmi szolgálat titkosszolgálati eszközökkel szerzett információi alapján rendőrök, vámosok, határőrök, katasztrófavédelmi tisztek ellen.

Ezek többsége "kisebb súlyú korrupciós esetek" miatt indult: ebbe a kategóriába sorolják például a közlekedési rendőrök megvesztegethetőségét. Ugyanakkor előfordult olyan eset is, amikor bűnügyi vezető kért kétmillió forintot egy ügy "elsimításáért". Az ilyen esetek felderítése nehéz az ezredes szerint.

"Nem egy esetben tapasztaljuk, hogy a korrupt hatósági emberek egy-egy bűnös találkozó után megpróbálják tisztázni, hogy figyelik-e őket, kölcsönautókkal, taxikkal közlekednek, más nevére vásárolt mobiltelefonokkal tartják a kapcsolatot megvesztegetőikkel." - állítja Frankberger Ferenc.

A 230 fős RSZVSZ a rendvédelmi szervek 80 ezer hivatásos és polgári alkalmazottjának "védelmét" látja el. A kizárólag titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel dolgozó védelmi szolgálatnál a bűnmegelőzés azt jelenti, hogy "figyelmeztetik az illetékes parancsnokokat, ha beosztottaik még nem követtek el ugyan semmiféle bűncselekményt, de már érzékelhetően rossz útra tértek, vagy olyan személyekkel kerültek túlságosan közeli kapcsolatba, akik veszélyt jelenthetnek rájuk." - mondja az ezredes. Frankberger elismerte, hogy ez nem volt mindig így, de sem a múltról, sem konkrét ügyekről nem kívánt részleteket közölni a lappal.

A védelmi szolgálat tapasztalatai szerint az utóbbi időben mind több bűnszervezet is kísérletet tesz a velük szemben eljáró nyomozók lejáratására. Tavaly az RSZVSZ 25 olyan esetet regisztrált, amikor bűnszervezetek "gondosan megtervezett és precízen végrehajtott lejárató kampányt indítottak" rendvédelmi szervek tagjaival szemben. Az esetek többségében személyes bosszú áll.