MSZP: 100 milliárdba kerülne a fideszes autósprogram

2006.02.25. 11:35

Az MSZP szerint 100 milliárd forintot venne ki a közös kasszából a Fidesz elnöke által pénteken bejelentett autósprogram. Az Orbán Viktor bejelentésére reagáló Kóka János pedig felvállalhatatlannak és indokolatlannak nevezte Orbán javaslatát, aminek alapján szerinte sok magyar hátrányba kerülne a külföldi autósokkal szemben az autópályákon.

Fidesz családi gépkocsi-programra tett ígérete a külföldiekkel szemben hátrányos helyzetbe hozná a magyar autópályákat használó magyar autósokat - állítja Podolák György szocialista politikus. Az MSZP országgyűlési képviselője közleményben reagált Orbán Viktor pénteken, Szombathelyen ismertetett elképzelésére.

A Fidesz elnöke szerint pártja választási győzelme esetén megszüntetnék az 1600 köbcentiméteres vagy annál kisebb motorterű gépkocsik regisztrációs díját, a rájuk vonatkozó autópálya-matrica árát pedig a felére csökkentenék 2007. január elsejétől.

Podolák György szerint "elfogadhatatlan, hogy például egy Magyarországon átutazó török vendégmunkás új autója után kevesebbet fizessen a magyar autópályák használatáért, mint az a magyar autós, akinek bár régi, használt, de nagyobb hengerűrtartalmú autója van".

Kóka János szerint "felvállalhatatlan és indokolatlan" a Fidesz elnökének pénteki ígérete. "Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor nem csak a politikai realitások, hanem a józan ész határait is átlépte javaslatával - mondta a gazdasági és közlekedési miniszter szombaton Siófokon.

A szabad demokrata politikus szerint azért felvállalhatatlan, mert a két lépés együttesen 80-100 milliárd forinttól fosztaná meg a költségvetést, illetve azért igazságtalan, mert az autópálya-matrica esetében nem tehetünk különbséget uniós állampolgárok között ilyen módon.

A miniszter is azzal magyarázta véleményét, hogy így valamennyi autósnak - például a Magyarországon át Németország felé közlekedő keleti vendégmunkásoknak is - 1600 köbcenti alatt kedvezményes lenne a matrica, azaz szavai szerint a magyar adófizetők fizetnék meg az ő autózásukat is, míg például az a magyar család, akinek van egy 15 éves, 2000 köbcentis autója, annak teljes árat kellene fizetnie.

A regisztrációs adónál ugyanez a helyzet - tette hozzá, ugyanis mint mondta "míg egy új, 3 millió forintos 1500 köbcentis autót meg lehet kapni regisztrációs adó nélkül, addig a használt, mondjuk 2000 köbcentiset már nem". Kóka János felajánlotta a Fidesz elnökének, hogyha legközelebb közlekedéspolitikával kapcsolatban felvetései lesznek, akkor "szívesen adunk neki előtte a minisztériumban adatokat, még mielőtt felelőtlen nyilatkozatokat tesz".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK