A választópolgárok közel kétharmada kitart pártja mellett, és nem vált pártot a parlamenti választásokig. Leginkább a MSZP és Fidesz szimpatizánsai ragaszkodnak pártjukhoz. A hezitálók főként akkor váltanak, ha kedvenc pártjuk valamilyen baklövést követ el - derül ki a Tárki, a Szonda Ipsos és a Capital Research felméréseiből.

A három közvélemény-kutató A szólás szabadsága vasárnapi műsorában ismertette adatait.

A Tárki felmérése szerint a megkérdezetteknek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy nem vált pártot, mindössze 12 százalék válaszolta azt, elképzelhető, hogy meggondolja magát. A Tárki szerint 4,2 százalék akkor váltana pártot, ha a jelenleg támogatott politikai erő hibázna.

A felmérés szerint a két nagy pártnak a szimpatizánsai egyforma mértékben elkötelezettek: az MSZP- és a Fidesz-szimpatizánsok 75-75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem fog pártot váltani a választásokig. Ez az arány az SZDSZ esetében alacsonyabb, míg az MDF esetében a legalacsonyabb a négy parlamenti párt közül.

A Szonda Ipsos szerint a válaszadók 64 százaléka eltökélten áll valamelyik párt mellett, vagyis nem fog váltani, 20 százalék viszont gondolkodik a váltáson. A Szonda szerint 2 százalék akkor váltana pártot, ha kedvenc pártja valamilyen baklövést követne el. A megkérdezettek 6 százaléka pedig az ígéretek felé kacsingat, tehát azt figyeli, hogyha másik párt valami olyat lép, ami neki szimpatikus, akkor hajlandó változtatni. A Szonda Ipsos szerint a váltásnál nem játszik meghatározó szerepet a pártvezető személyisége, vagy az, hogy a párt esetleg nem jut be a parlamentbe.

A Szonda szerint az MSZP és a Fidesz tábora annyira elkötelezett, hogy nem nagyon szándékozik váltani a hátralévő időszakban. A bizonytalanoknak viszont akad egy olyan rétegük, nagyjából félmillió ember, akik egyik hónapban erre, a másik hónapban arra kacsingatnak, tehát náluk elképzelhető, hogy az ígéretek és kisebb részben a baklövések is befolyásolják majd, hogy végül is hova szavaznak.

A Capital Research kutatása szerint a válaszadók 63 százaléka nyilatkozott úgy, nem valószínű, hogy pártot változtatna az áprilisi választásokig. Körülbelül 14 százalék azok aránya, akik felvállalják azt, hogy áprilisig megváltoztatják jelenlegi kedvenc pártjukat.

Capital Research adatai szerint a választópolgároknak 6 százaléka mondta azt, hogy megváltoztatná jelenlegi pártpreferenciáját abban az esetben, ha egy másik pártnak a programja megtetszene a számára. Öt százalék válaszolta azt, hogy váltás akkor következhet be, ha saját kedvenc pártjuk esetleg a hátralévő kampányidőszakban egy jelentősebbet hibázik.

A Capital Research adatai szerint is az mutatható ki, hogy a nagy pártoknak, a Fidesznek és az MSZP-nek a tábora a legmagabiztosabb, ők tartják a legkevésbé valószínűnek azt, hogy változtatnak pártpreferenciájukon április 9-éig.