Tart a lassú apadás a Tiszán és a Körösön, miközben továbbra is nagy erőkkel erősítik és javítják a megrepedt gátakat és a megcsúszott töltéseket. Folyamatosan dolgoznak a leginkább veszélyeztetett település, Szelevény lakosai is, akik a polgármester szerint elszántak, kicsit idegesek, de folyton egymást nyugtatgatják. A faluban 10 busz áll éjjel-nappal készenlétben arra az esetre, ha átszakadna a gát.

A Tisza a teljes magyarországi szakaszán lassan apad, Szolnoktól a déli országhatárig mindenütt túl van a tetőzésen - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője kedden. A Hármas-Körösön még mindig rekordmagasságú vízszintet mérnek, a tetőzések óta alig 2-6 centiméteres az apadás.

"A lassan csökkenő, rekordmagasságú vízállás és a több helyen megcsúszott töltések, illetve megrepedt gátak ellenére nem történt gátszakadás" - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az [origo]-nak. Dobson Tibor szerint ugyanakkor továbbra is kritikus a helyzet a Hármas-Körösön, ahol a Tisza torkolatától 500 méterre és a szelevényi térségben megcsúszott a töltés, valamint a Tiszán is, a Felgyő község melletti padkamegcsúszás és a Körösnagyrétnél keletkezett két gátrepedés miatt. Itt változatlanul nagy erőkkel erősítik a gátakat.

"Hétfőről keddre virradó éjszaka minden eddiginél több, közel 4 ezer ember dolgozott a köröszugi gátakon" - közölte a szóvivő. A továbbra is legveszélyeztetetebb három Jász-Nagykun-Szolnok megyei település, Tiszasas, Szelevény és Csépa lakosai közül eddig összesen 2076-an hagyták el otthonukat. Az elmúlt napon újabb 182 embernek kellett átköltöznie a befogadóhelyekre - tette hozzá.

"30-40 centi kellene"

"A polgármesteri hivatal most is üzemel, sőt, itt van a főhadiszállás, hiszen pont a gát mellett vagyunk, ezért mindkét irányba tudunk figyelni" - mondta az [origo]-nak a kitelepített falu, Szelevény polgármestere. Pánczél Károly szerint a helyi emberek nagyon elszántak, összetartóak, és fontos számukra, hogy minden segítséget megkapnak ebben a nehéz helyzetben. "Persze kicsit idegesek, de folyamatosan egymást nyugtatgatjuk" - mondta, hozzátéve, "30-40 centi kellene, csak ennyivel menjen le a vízszint, és akkor megnyugodhatunk".

"Napközben 300-an dolgoznak Szelevényen, ennyien kellenek a védekezéshez meg a katasztrófavédelem és más közreműködők ellátásának a megszervezéséhez. Éjszakára közülük 170-180 fő marad, a többiek elmennek, váltásban éjjel-nappal folynia kell a munkának. Mindig itt áll 10 busz, ha átszakadna a gát és menekülnünk kellene" - mondta a polgármester. Csak azt sajnálja, hogy a sok tennivaló miatt csak egyszer tudta meglátogatni a kimenekítetteket, akik már visszakívánkoznak a befogadóhelyekről. "Nekünk megnyugtató, hogy jó helyen vannak, és ellátják őket mindennel" - tette hozzá.

Pánczél Károly elmondta, nem igazak azok a hírek, amelyek szerint történt fosztogatás a hátrahagyott házaknál. Elmondása szerint "még csak fosztogatási kísérlet sem volt, az ide küldött szolnoki és kunszentmártoni rendőrök folyamatosan le-föl cirkálnak, akárcsak a polgárőrség".

[origo]/MTI