Rábólintottak a hajógyári luxustervekre

2006.04.27. 14:26

Elfogadta csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés azt a tervet, amely lehetővé teszi, hogy az óbudai Hajógyári-szigeten 340 milliárd forint értékben szálloda, konferenciaközpont és kaszinó épüljön. A beruházó cég a forgalmat alagúton keresztül vezetné a szigetre. A fővárosi Fidesz közlekedési káosztól tart, a zöldek pedig a fákat féltik.

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés az óbudai önkormányzatnak a Hajógyári-szigetre vonatkozó szabályozási tervét. Így nagy esély van arra, hogy megvalósul az a 340 milliárd forintos beruházás, amelynek keretében a sziget déli részén, az egykori gyár területén többek között 7 szálloda, 4 apartmanhotel, egy 3500 férőhelyes konferenciaközpont, kaszinó, valamint jachtkikötő épülne.

A beruházó Álomsziget Kft. arra is garanciát vállalt, hogy 14,5 milliárd forint értékben közlekedési fejlesztéseket hajt végre: a Bogdáni utat alagúton keresztül vezetné a szigetre, összekötné az Árpád hidat a rakpartokkal, a szigetre vezető hidakat pedig bővítené. A cég vállalta azt is, hogy árvízvédelmi létesítményeket épít, és elvégezteti a Hadrianus-palota régészeti feltárását. Az engedélyeztetés jelenleg tart, a tervek szerint az építkezést 2007-ben kezdik meg és 2012-ben egyszerre adják át a teljes központot. A beruházás nem érinti a Sziget fesztivál területét.

A csütörtöki ülésen a Fidesz és a MIÉP nem támogatta a tervezetet, az ellenzéki pártok azt kifogásolták, hogy a beruházás jelentős forgalomnövekedést eredményezne az így is túlterhelt utakon. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakció vezetője viszont azzal érvelt, hogy a komplexum rengeteg turistát vonzana, amire pedig szüksége van a fővárosnak. A III. kerületben a terveket az ellenzéki és a koalíciós pártok is támogatják.

A tervezetet már április elején tárgyalta a közgyűlés, akkor azonban nem fogadták el, mivel a beruházó cég garanciavállalása még hiányázott. A döntésben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy akkor az ülés elején a Levegő Munkacsoport és a Védegylet aktivistái tüntettek a terv elfogadása ellen. A zöldek szerint a sziget túlzott mértékben beépülne, valamint aggályosnak tartották azt is, hogy a Hadrianus-palota régészetei leletei kikerülnének az állami tulajdonból.

"Érezzük a kockázatát, a várható haszon miatt azonban megéri" - mondta az [origo]-nak Szász Domokos, Óbuda SZDSZ-képviselője. A politikus szerint a tervezett komplexum várhatóan nem okoz majd közlekedési káoszt. "Ennek elkerülése érdekében, ami infrastruktúra-fejlesztés terén megoldható, mindent kiharcoltunk a beruházókból" - tette hozzá Szász.

A környezetvédők kifogásai kapcsán pedig az Álomsziget Kft. megígérte, hogy elkészítteti azt a környezetvédelmi tanulmányt, amely a beruházás hatásait vizsgálja. A beruházó ígéretet tett arra is, hogy a szigeten álló fákat megőrzi, illetve áthelyezi azokat a sziget másik részére.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKK