A szegedi orvostanhallgatók bekamerázott rendelőkben is gyakorolják a betegek fogadását, az egészségügyi tárca várományosa szerint mégis gond van a betegek üdvözlésével. Molnár Lajos szerint az egészségügyi reform egyik eredménye lesz, ha az orvosok előre fognak köszönni a betegeknek, ez is jelzi ugyanis, hogy a rendszer a betegekért van. Az [origo] által megkérdezett betegek ugyanakkor azt mondták, nekik már most köszönnek az orvosok, sőt néha be is mutatkoznak.

"Kézcsók" - üdvözölte a beteg a rendelőből kinéző orvost. "Jó napot kívánok" - felelte a doktornő a MÁV Kórház rendelő-intézetében. Az általunk megkérdezett betegek szerint ez más rendelőkben is így szokás: a beteg köszön előre, utána üdvözli őt az orvos. Olyan beteggel nem találkoztunk ebben a rendelőben, aki arra panaszkodott volna, hogy az orvosok nem köszönnek neki. "A betegnek kell először köszönni, ezt viszonozzák az orvosok" - vélekedett egy beteg a fül-orr-gége osztályon.

Az egészségügyi tárca várományosa, az SZDSZ-es Molnár Lajos szerint ugyanakkor gondok vannak a betegek üdvözlésével. Molnárt hétfőn kérdezte arról a Magyar Televízió Este című műsorának riportere, hogy az egészségügyi reformból mi lesz az, amit még idén észrevesznek a betegek. "Köszönni fognak a betegnek, mert a reform erről szól" - ismételte el többször Molnár Lajos. "Arról szól, hogy ez a rendszer a beteg pénzén, de a betegért működik" - folytatta. Szerinte az orvos köszönésekor a beteg már az első pillanatban érezheti, hogy a rendszer érte működik. Ha pedig mégsem köszönnek neki, akkor mondhassa azt, hogy máshová megy. Ezzel persze Molnár nyilván egyfajta szemléletmód változásra utalt, az egészésgügyi reformról többet a kormányprogramból lehet megtudni)

"Köszönök, kezet fogok és mosolygok, így van ez évtizedek óta" - mondta az egyébként épp Molnár Lajos által vezetett MÁV Kórház egyik belgyógyásza, aki név nélkül nyilatkozott az [origo]-nak. Szerinte semmi gond nincs és nem is volt a betegek üdvözlését illetően, ezért értetlenül áll Molnár Lajos felvetése előtt. (Szerettük volna megkérdezni Molnár Lajost is, de nem reagált megkeresésünkre. Szintén hiába hagytunk üzenetet a Magyar Orvosi Kamara főtitkárának.)

"Eddig is köszöntek, nem ezzel van a baj" - mondta egy beteg a reumatológiai osztályon. A betegek többségének sokat jelent a köszönés, bemutatkozás. "A beteg, az beteg, nem jó ha lekezelően bánnak vele" - mondta egy középkorú nő, aki kedden már több orvos rendelőjében is megfordult, de nem volt oka panaszra a köszönéseket illetően. "A neurológus fel is állt és kezet fogott velem a beszélgetés elején és végén is, ez viszont ritka" - tette hozzá.

A szegedi egyetem orvosi karán bekamerázott rendelőkben gyakorolhatják az orvostanhallgatók a betegek üdvözlését. Később a felvételt visszanézik és elemzik, hogy milyen hibákat követtek el - mondta az [origo]-nak Barabás Katalin, a Magatartástudományi Csoport vezetője. A szegedi orvosi egyetem hallgatói anélkül nem is kaphatnak diplomát, hogy ilyen tréningeken részt ne vennének.

Barabás szerint a köszöntés helyes menete a következő: az orvos feláll, bemutatkozik, és hellyel kínálja a beteget. Nagyon fontos a kézfogás, mert ezzel még a beteg állapotáról is információhoz lehet jutni: izzad-e, hideg-e a keze, vagy remeg-e. Barabás szerint ugyanakkor nagyon fontos a gyakorlat is, a fiatal orvosokra nagy hatással van az is, hogy az idősebb kollégáiktól milyen viselkedést látnak.

Tiefenthaler Eszter