Több mint kétszáz ember lett rosszul csütörtök óta Miskolcon, feltehetően az áradások miatt szennyeződött ivóvíz miatt, ennyien keresték fel eddig háziorvosukat rossz közérzettel és hányásos, hasmenéses panaszokkal. Huszonhat embert kórházban ápolnak, közben megkezdték a vízvezeték-hálózat fertőtlenítését és pasztőrözött víz gyártását.

"Összesen több mint 200 ember fordult orvoshoz Miskolcon csütörtök óta hányás, hasmenés és elesettség tüneteivel, 26 embert kórházban ápolnak, ők infúziót kapnak" - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti főorvos pénteken.  "A bakteriológiai vizsgálatokat folyamatosan végzik, pontos eredmény két-három nap múlva várható" - tette hozzá Bodnár Judit. Péntek kora délután a miskolci kórház főorvosa beszámolt arról, hogy a város gyermekrendelőiből eddig két újabb megbetegedést jelentettek, a két felnőtt rendelőből pedig összesen 86 esetet jeleztek.

A megbetegedések az egyetemvárosban, Miskolctapolcán, Hejőcsabán, Görömbölyön és Miskolc belvárosának a Városház tértől Tapolca felé eső területén történtek - mondták el az önkormányzat, az ÁNTSZ, a katasztrófavédelem és a Miskolci Vízművek Kft. szakemberei közös sajtótájékoztatójukon.

A főorvos és a vízellátásért felelős vízművek vezetője korábban azt mondták, hogy a Szinva és a Garadna patak júniusi áradása miatt a Miskolc vízellátásának nagy részét biztosító bükki karsztok egy része megsérülhetett, és a megbetegedéseket a karsztba került anyag okozhatja, de a vizsgálatok még nem fejeződtek be. Az ÁNTSZ arra kérte a lakosokat, hogy a csapvizet fogyasztás előtt forralják fel, vagy palackozott vizet használjanak.

A víz okozta fertőzés veszélye 43 ezer embert érint a borsodi megyeszékhelyen a helyi polgári védelem vezetője, Leskó György szerint. A város polgármestere, Káli Sándor viszont azt hangsúlyozta, hogy a borsodi megyeszékhely háromnegyed részén jó a víz. Elmondása szerint a katasztrófavédelem által Miskolcra vitt víztisztító berendezése mellett a városi tejipar is segít a lakosság vízellátásában: pasztőrözött vizet készítenek.

A miskolci vízvezeték-hálózat mintegy 120-140 kilométeres szakaszát kell átmosniuk és fertőtleníteniük. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője elmondta, hogy a vízvezetékekből a vízmű munkatársai a vizet már lecserélték, várhatóan két-három nap múlva ismét nyugodtan lehet vizet inni Miskolcon. A nagyfogyasztók, mint a kórházak, kollégiumok, iskolák, már reggel megkapták az ivóvizet, jelenleg a lakosság ellátásán dolgoznak - tette hozzá Kohánka István.

A kórházi dolgozók közül is többen betegek

Eddig húsz kórházi dolgozó is megbetegedett meg az ivóvíztől, ők is hányásos, hasmenéses panaszokkal jelentkeztek a miskolci Semmelweis Kórházban. "Az egészségügyi személyzet mellett hét olyan beteg is van, akik eredetileg más betegségek miatt kerültek a kórházba, de most náluk is jelentkeztek a víz okozta fertőzés tünetei - közölte Koleszár Lajos, a kórház igazgató-főorvosa, aki elmondta: a fertőző osztályán kezelt betegek infúziós kezelést kapnak.