Nem indítják újra polgármesterüket a szolnoki szocialisták. A várost 2002 óta vezető Botka Lajosné helyett Vass Lajost, az Operaház miniszteri biztosát jelölik polgármesternek. Botkáné hiába nyert meg több választást, a helyi szervezet elégedetlen volt a teljesítményével.

Vass Lajos, a kulturális minisztérium volt államtitkára, az Operaház miniszteri biztosa lesz októberben az MSZP polgármesterjelöltje Szolnokon - döntött hétfő este a párt helyi szervezete. Vass - ha megválasztják - szintén szocialista politikust válthat, hiszen Szolnokot jelenleg az MSZP-s Botka Lajosné vezeti. A jelöltségért ők ketten indultak, és a négy éve polgármesterré (2002-ben és idén pedig országgyűlési képviselővé) választott Botkáné helyett a tagok titkos szavazással Vasst jelölték.

Vass Lajos 2000-től a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, majd 2002-től a kulturális minisztérium államtitkára volt. Idén tavasszal nem indult egyéni választókerületben, csak az MSZP országos listáján szerepelt, de nem került be a parlamentbe. Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató távozása után miniszteri biztosként vette át az Operaház vezetését. Ez a megbízatása idén december 31-ig tart.

Az [origo] érdeklődésére Csák László, az MSZP városi elnöke azt mondta, a tagság többsége más stílusú polgármestert szeretett volna, ezért döntött a váltás mellett. Vass Lajos első nyilatkozatában nyugalmat, alkotó légkört ígért, és azt, hogy "visszaadja a szolnoki embernek a büszkeségét". A konkrét programról még nem kívánt nyilatkozni, mert az még most készül. Azt azonban elmondta, hogy a város megközelíthetősége, vagyis a 4-es főút fejlesztése az első helyen szerepel.

Az ősszel távozó polgármestert, Botka Lajosnét nem sikerült elérnünk, mert tegnap óta szabadságon van. A Fidesz jelöltje Szolnokon Szalay Ferenc lesz, aki 1998 és 2002 volt már a város polgármestere.