Egyelőre nem engedi meg a rendőröknek az országos főparancsnok, hogy részt vegyenek a madárinfluenza elleni szer tesztelésében, bár még nem mondott végleg nemet. A katasztrófavédelem munkatársai közül viszont "aki akar, mehet". Júliustól kezdődne a vakcina kipróbálása, amire elvileg bárki jelentkezhet.

Ötszáz önkéntest vár a madárinfluenza elleni szer kipróbálásához az oltóanyagot gyártó cég, amely 240 rendőrön is tesztelné a vakcinát. A rendőrök azonban nem kaptak az alkalmon: "Az országos rendőrfőkapitány, Bene László egyelőre nem engedélyezte, hogy rendőrökön teszteljék a madárinfluenza elleni magyar vakcinát" - erősítette meg az [origo]-nak Garamvölgyi László, Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szóvivő ugyanakkor beszámolt arról, hogy még folynak egyeztetések az ügyben: "Tudnunk kell, hogy ha részt vennének az embereink a teszten, akkor mégis hány alkalommal kellene megjelenni, és szolgálati időben vagy azon kívül. Hiszen, ha munkaidőben kell elengednünk őket, akkor más kollégákat kell behívnunk az önkéntesek helyett." A szóvivő szerint pontosan tájékozódniuk kell arról, mivel jár a négy hónapig tartó felmérés. "Mégiscsak 240 rendőrről van szó, addig nem járulunk hozzá, amíg megnyugtató választ nem kapunk a kérdéseinkre" - tette hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - amely szintén felkérést kapott a tesztben való részvételre - nem ilyen szigorú: mint azt a szervezet szóvivője az [origo]-nak elmondta, senkit nem utasítanak a madárinfluenza elleni szer kísérleti kipróbálására, de nem is tiltják ezt meg. "Önkéntes alapon, saját felelősségére részt vehetnek munkatársaink a teszten, aki akar, elmehet. Pont úgy, mint ahogy abba sem szólunk bele, ha valaki vért adna" - mondta Dobson Tibor. Ugyanakkor a szóvivő hozzátette: nekik is vannak még különféle kérdéseik a megvalósítással kapcsolatban.

A rendőrök és katasztrófavédelmi szakemberek bevonását az oltóanyagot előállító cég azzal indokolta, hogy ők munkájuk miatt egyébként is érintettek. A gyártó OMNINVEST Oltóanyagtermelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft.-t szintén megkerestük a teszt megvalósításával kapcsolatos kérdéseinkkel, de a nyilatkozatra jogosult személy nem elérhető. Így egyelőre annyit tudni, hogy ötszáz 60 év alatti jelentkezőt várnak a klinikai vizsgálatokra, amelyek négy hónapig tartanak majd júliustól októberig. A kísérletben bárki részt vehet, köztük nyugdíjasok és gyerekek is.

Gergely Zsófia