Gyurcsány: a tandíj a szegényeket segíti

2006.07.04. 7:55

Az új felsőoktatási törvény, a tandíj bevezetése lehetővé teszi, hogy az eddigi ösztöndíjakból növeljék a rászoruló diákok szociális támogatását - mondta a miniszterelnök a Magyar Rádió kedd reggeli interjújában. A bejelentett sztrájkok helyett szerinte inkább tárgyalni kellene.

"Azzal, hogy az ösztöndíjat nem abból a pénzből fizetjük mint eddig (...), az állam eddigi kifizetéseit szociális támogatásra tudjuk fordítani, így egy átlagosnál alacsonyabb szociális helyzetben lévő hallgató több szociális támogatást tud kapni az új rendszerben, mint korábban" -  mondta Gyurcsány Ferenc, aki még hétfőn délután állt a mikrofon elé. A reform célja szerinte az is, hogy a diákok legjobb 15 százaléknak ne egyszerűen csak ne legyen tandíja, hanem  magas tanulmányi ösztöndíjat és a mainál magasabb szociális támogatást kapjon.

A miniszterelnök szerint aki szociálisan rászorult és legalább közepesen jól tanul, az is több támogatást fog kapni a tandíj bevezetését követően, mint most. Az első évben nem lesz tandíj, a teljesítményeket pedig folyamatosan mérni kell - mondta. "Sokkal intenzívebb szociális támogatás kell, ezt teremti meg az új felsőoktatási törvény(...)"- hangsúlyozta a miniszterelnök.

Gyurcsány azt mondta, az oktatási reform azt is jelenti, hogy a leggyengébben tanulók költségeit ne az állam ne fizesse. "Több pénz a felsőoktatásban, erősebb szociális támogatás, nagyobb teljesítményelv" - összegezte az új rendszer jellemzőit a kormányfő.

Alapítsanak szakszervezetet

A miniszterelnök az interjúban beszélt a színlelt szerződésekről is. Hangsúlyozta, hogy a közterhek viselése közös felelősség. Mint mondta, a színlelt szerződések megkötésével a vállalat és a dolgozó abban egyeznek meg, hogy kikerülik az adófizetési kötelezettséget.

"Mások meg azt kérdezik, miért nincs elég  pénz a kórházakra, utakat felújítani" - folytatta. A miniszterelnök szerint a színlelt szerződéseket kötő munkaadókkal szemben szakszervezetet kell alapítani, erős munkásképviseleteket kell teremteni, és felhívni a vállalatok, intézmények figyelmét, hogy nem lehet az emberi sorsokkal "kibabrálni".  Hozzátette: "Nem tudunk négymillió munkavállalót egyedileg megvédeni, nem állhatunk ott mindegyik mellett". 

A megszorítások miatt bejelentett tüntetések, sztrájkok kapcsán arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak, akik reménytelennek érezve helyzetüket képesek az utcára vonulni, a miniszterelnök azt válaszolta: "tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni".  Hozzátette: "Nagyon ritkán dőlnek el az utcán a dolgok, az a dolgunk, hogy szót értsünk egymással, és ha lehet akkor tárgyalóasztalnál".

KAPCSOLÓDÓ CIKK