Nem büntetik az önfeljelentő aktivistát

2006.07.28. 14:57

Megszüntették a nyomozást az önfeljelentő aktivista ellen, aki kábítószeres tűcsere-programokban vesz részt. Mivel a törvényhozók, az Alkotmánybíróság felhívása ellenére, a mai napig nem szabályozták a kábítószereseket segítő programokban résztvevők jogi helyzetét, ezért a tettük formailag bűncselekménynek számít.

Megszüntette a nyomozást az ügyészség az ellen a férfi ellen, aki a Nemzeti Drogstratégia tűcsere-programjának önkénteseként feljelentette magát azért, hogy kiderüljön: bűnöző-e, mert szenvedélybetegeken segít - mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Morvai Attila tájékoztatása szerint büntethetőséget kizáró ok miatt szüntették meg a nyomozást, az önfeljelentő tévedett a cselekmény társadalomra való veszélyességében.

Az önkéntes férfi még tavaly decemberben jelentette fel magát. Ennek nyomán az ügyészség tavaly decemberben kábítószerrel visszaélés miatt indított eljárást, majd a nyomozással megbízott rendőrség májusban vádemelési javaslatot tett az aktivista ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese akkor ezt azzal indokolta, hogy a büntető törvénykönyv szerint kábítószerrel visszaélésnek minősül, ha valaki kábítószert termeszt, előállít vagy tart.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteki nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a nyomozás megszűntetésekor tekintettel voltak az Alkotmánybíróság egyik korábbi határozatára. Ebben ugyanis a testület kimondta: az Országgyűlés alkotmányellenes mulasztást idézett elő azzal, hogy nem alkotta meg azokat a szabályokat, amelyek a kábítószer-élvezőket segítő, megelőző, gyógyító programok végrehajtásában közreműködők büntetőjogi felelősségének kérdéseit rendezik.

Az alkotmánybírák külön is kiemelték, hogy tisztázatlan a tűcsere program, illetve a programokban segédkező egészségügyi és szociális személyzet büntetőjogi megítélése is, hiszen a segítők azzal, hogy biztosítják az eszközök használatát, formális értelemben bűnsegédi magatartást fejtenek ki. Az Alkotmánybíróság felszólította az Országgyűlést, hogy alkossa meg a hiányzó szabályokat 2005. júniusáig, de erre máig nem került sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK