Baleset volt a szolnoki aknarobbanás

2006.08.08. 20:16

Bűncselekmény hiányában kedden megszüntette a nyomozást a Budapesti Katonai Ügyészség annak a májusban történt szolnoki aknarobbanásnak az ügyében, amelyben egy tűzszerész meghalt, ketten pedig megsebesültek.

Nem találtak bűncselekményre utaló jeleket a májusban történt szolnoki aknarobbanás kivizsgálásakor. A vizsgálat lezárását Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője jelentette be. A szóvivő a Magyar Rádió és a két országos kereskedelmi csatorna megkeresésére elmondta, hogy mintegy 60-80 dekagramm hatástalanítás után visszamaradó robbanószer okozta a balesetet. A nyomozás során kizárták, hogy szándékosan törtek volna a tiszt életére.

Vizsgálták azt is, hogy mikor, hol és ki hatástalanította a gránátot, de ezt nem sikerült kideríteni. Az eszközt egyébként korábban már többször használták bemutatókon, májusban Szolnokon valószínűleg a kánikula is hozzájárult ahhoz, hogy bekövetkezett a detonáció - mondta el a szóvivő.

A baleset május 23-án egy aknaismereti gyakorlat közben történt, amikor a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének állományába tartozó kiképzők aknaismereti foglalkozást tartottak a nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam hallgatóinak. A robbanásban három katonai tűzszerész sérült meg, a raj parancsnoka a kórházi műtét közben vesztette életét.

Az elmúlt tíz évben a május 23-án történt szolnoki esettel együtt három halálos tűzszerész-baleset történt Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK