Elfogadhatatlannak tartja az idegengyűlölet minden formáját a magyar kormány - jelentette ki Göncz Kinga külügyminiszter arra válaszképpen, hogy több hétvégi futballmeccsen szlovákellenes transzparensek jelentek meg a lelátókon. A szlovák kormány egyelőre nem tett diplomáciai lépést az ügyben.

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az idegengyűlölet minden formáját - szögezte le a szerdai budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón Göncz Kinga. "Nem tartunk elfogadhatónak semmifajta idegengyűlöletet, semmifajta olyan kijelentést bármilyen formában, ami akármely nép, nemzet, bármilyen csoport ellen gyűlöletet kelt, diszkriminációra utal" - jelentette ki a külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy a hétvégén első és másodosztályú bajnoki labdarúgó-mérkőzéseken szlovákellenes transzparensek jelentek meg a lelátókon.

Göncz Kinga szerint a szélsőséges megnyilvánulások hasonló jelenségeket indíthatnak el. A külügyminiszter elmondta, hogy a szlovák fél diplomáciai úton nem jelzett ebben az ügyben.

Újságírói kérdésre Göncz beszámolt arról is, hogy a külügyi tárca egyelőre információkat gyűjt a magyar nagykövetségen keresztül a révkomáromi esettel kapcsolatban, és ezek alapján dönt a továbbiakról. Pár napja a szlovákiai határ menti városban három, szlovákul beszélő fiatal azért vert meg egy magyar férfit, mert az utcán magyarul kért tőlük tüzet.