Megkapta a paksi atomerőmű az utolsó engedélyt is a 2003 áprilisában megsérült fűtőelemek kiemelésére. A munkálatokat néhány héten belül elkezdik.

Az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága (OAH NBI) csütörtökön engedélyt adott a paksi atomerőmű 2. blokkjának épületében 2003. áprilisában megsérült üzemanyag eltávolítási munkáira. Az engedély közel harminc pontban sorolja fel a nukleáris biztonsági hatóság, valamint a környezetvédelmi és a sugárvédelmi szakhatóságok feltételeit, amelyeket a fűtőelemek eltávolítása során teljesíteni kell. Ez az utolsó engedély, ami szükséges volt ahhoz, hogy a helyreállítási munkálatok elkezdődhessenek. Néhány héten belül, mielőtt a tényleges munkák megkezdődnének, részletesen ismertetik a nyilvánosság előtt a munkálatok menetét.

A paksi erőmű 2. blokkjának épületében 2003. április 10-én éjszaka 3-as besorolású üzemzavar történt. Az 1. számú aknában egy odatelepített tisztítótartályban, hűtési elégtelenség miatt a fűtőanyag-kazetták megsérültek. Az azóta eltelt időszakban az erőmű szakembereinek sikerült megjavítania az 1-es akna önálló hűtőkörét, s 2004 augusztusára megteremtették a feltételeit a 2. blokk újraindításának is. A blokk azóta is villamos áramot termel, újbóli leállítására a helyreállítási munkálatok megkezdése előtt kerül sor.

[origo]/MTI