Ha Gyurcsány Ferenc a helyén marad, hogyan viheti véghez a sokat hangoztatott reformokat úgy, hogy hitelét alaposan megtépázta a hazudozás lelepleződése? A BBC elemzője az [origo]-nak azt mondta, nem ártana "valamiféle bocsánatkérés", bár könnyen lehet, hogy a hazugság kérdése újra és újra előkerül majd a kormányfő pályafutása során. Más szakértők szerint új szövetségeseket kellene találnia, akad viszont, aki szerint akárcsak az operában, le kellene cserélni előadás közben a rekedt hangú énekesnőt.

Új reformkort ígért áprilisi választási győzelme után Gyurcsány Ferenc, de alig hogy hozzákezdett ezekhez a változtatásokhoz, súlyos politikai válsághelyzetbe került. A kiszivárgott májusi balatonőszödi beszédben elismerte, hogy éveken át hazudtak a választóknak a nyerés érdekében. Kormányellenes tiltakozások indultak, az ellenzék - amelynek támogatása több nagy reformlépéshez is kellene - erkölcsi hullának, nemkívánatos személynek tartja Gyurcsányt.

"Világos, hogy Gyurcsány Ferenc és a kormány hitelességi problémával küszködik, és a politikai válságnak nincs vége" - értékelte a helyzetet az [origo]-nak Pártos Gábor, a BBC dél-kelet-európai térséggel foglalkozó elemzője.

Kérdés tehát, hogy ha marad a kormányfő - márpedig úgy néz ki, marad -, hogyan tudja végrehajtani sokat hangoztatott reformjait hitelének megtépázása után. Pártos Gábor úgy véli, ha a miniszterelnök vissza akarja szerezni elvesztett hitelességét - már ha ez egyáltalán lehetséges -, akkor más retorikára lenne szükség. "Valamiféle bocsánatkérés talán segítene" - jegyezte meg a brit közszolgálati adó elemzője, aki szerint, ha az előzetes híreknek megfelelően az Európai Bizottság kedden rábólint a magyar kormány által benyújtott konvergenciaprogramra, akkor azt szintén kiaknázhatja Gyurcsány Ferenc.

A hitelesség helyreállításában segíthet az is, ha új kezdeményezésekkel áll elő a miniszterelnök, ezzel is jelezve, hogy folyik tovább a munka - véli Pártos. Emellett az önkormányzati választások kimenetelétől is függ, sikerül-e növelni a hitelét - tette hozzá.

A migrénesek segíthetnek neki

Az általunk megkérdezett magyar elemzők azt mondták, Gyurcsánynak meg kell mutatnia azokat a szövetségeseket, akik léteznek, de a kormányzati kommunikációs csapat eddig valamilyen okból nem talált rájuk. Lakner Zoltán, a Vision Consulting vezető elemzője konkrét példát sorolt. Szerinte az a gyógyszerész vagy az a frissen egyetemet végzett orvos, aki a kormányzat döntései nyomán most könnyebben vásárolhat praxist, beállhat a kormány mögé. Az ELTE-n is oktató politológus szerint ugyanúgy szövetségesekre lelhetnek azokban a jól tanuló, hátrányos helyzetű hallgatókban, akik eddig költségtérítéses rendszerben tanultak, de most az új feltételek mellett ingyen járhatnak egyetemre.

A kormányhoz közel álló Demos Alapítvány vezetője, Dessewffy Tibor szociológus is a sok vitát kiváltó egészségügyi reform területén látja a kabinet lehetséges partnereit, de mint mondta, előtte őszinte magyarázatra szorul az ominózus beszéd. A Demos vezetője szükségesnek látja, hogy "egy nyugodtabb pillanatban" Gyurcsány kiálljon a társadalom elé, és tisztázza, hogy mit miért mondott Balatonőszödön. De mint a többi általunk megkérdezett szakértő, ő is úgy véli, hogy a kommunikáció önmagában nem elég.

A szociológus szerint sem az egész társadalommal, hanem csak egyes érdekszervezetekkel veszett össze a kormány, ezért meg kell találnia azokat a szövetségeseket, akiket az adott reformok kedvezően érintenek. "Például a gyógyszervásárlási liberalizációval szemben fellépő patikusokhoz képest a migrénben szenvedők - és most könnyebben és egyszerűbben gyógyszerhez jutók - tízezreinek a megszólítása" is szimpatizánsokat hozhat - mondta Dessewffy.

Menjen vagy maradjon?

Lehet persze egy olyan forgatókönyv is, hogy Gyurcsány lemond és valamilyen más kormánypárti politikus hajtja végre a reformokat. Elhangzottak ugyanis olyan érvek, hogy ha a csomag annyira jó, amennyire a miniszterelnök mondja, akkor más is képes a megvalósítására.

Szavai alapján ebbe a táborba tartozik Csaba László közgazdász is, aki az [origo]-nak egy Wagner-opera közben tapasztalt élményével illusztrálta, hogy szerinte Gyurcsány jobban tenné, ha hátralépne. "Múltkor egy előadás alatt berekedt az énekes, és a második felvonás után nem tért vissza a színpadra, ellenben más végigénekelte a szerepét" - vont párhuzamot az előadás és a politika között a közgazdász, megjegyezve: jobb helyeken már fogadnak arra, hogy a kormányfő csak 9-12 hónapot vagy még többet tud kihúzni tisztségében.

Pártos Gábor ugyanakkor úgy véli, a jelenlegi helyzetben a kormánypártok rosszul tennék, ha megválnának Gyurcsánytól. Őt ugyanis az elemző szerint nem csak a magyar közvélemény, hanem a külföldi partnerek - az Európai Bizottság, a bankok, hitelezők - annyira összekapcsolták a megszorításokkal, reformokkal, hogy egyfajta garanciát látnak benne. "Neki már nincs veszítenivalója. A népszerűsége, hitelessége jócskán visszaesett, így bármilyen visszalépés a reformokban hatalmas öngól lenne számára" - véli Pártos Gábor, aki szerint azonban, ha tovább mérgesedik a helyzet, elhúzódnak a tiltakozások, az gyengítheti Gyurcsány pozícióját, és akkor hosszú távon érdemes elgondolkodniuk a kormánypártoknak a kormányfő cseréjén.

Lakner Zoltán viszont úgy véli, a Kossuth téri demonstrálók egyre kevésbé tudják elhitetni magukról a szélesebb közvélemény előtt, hogy ők lennének a nép hangja a megszorító intézkedések ellen. "Amit a Parlament épülete előtt látunk, az kifejezetten a szélsőjobboldal önszerveződése" - fogalmazott a Vision Consulting vezető elemzője, aki szerint ez a pár tízezres csoport még a Fidesz szavazótáboráról is le fog válni.

Kísérthet a hazugság

Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója sem aggódik amiatt, hogy Gyurcsány ne tudná véghezvinni reformjait. Szerinte a miniszterelnök akkor lenne úgynevezett béna kacsa - érdemi döntésekre képtelen vezető -, ha a koalíciós pártok parlamenti többsége nem állna mögötte. Márpedig az MSZP és az SZDSZ képviselői egyértelműen összezártak mögötte, és a reformok többségének elindításához szükséges jogszabályok nem igényelnek kétharmados többséget - tette hozzá Somogyi.

Lakner úgy fogalmazott, a kormányfőnek "évekig nyomja majd a vállát a hazudós beszéd terhe". A BBC elemzője szerint is az egyik veszély Gyurcsány számára, hogy a hazugság beismerésének leleplezése kísérteni fogja politikai pályáján. Példaként hozta az Angela Merkel német kancellárral való pénteki találkozó után történteket. Gyurcsány az egyeztetést követő tájékoztatón azt mondta, Merkel egyetértett azzal, hogy a kiszivárgott balatonőszödi beszéd "bátor szembenézés" volt. A Magyar Nemzet cikke szerint azonban a német kancellária azt közölte, hogy a bátor szó nem hangzott el. A magyar kormányszóvivő  kitartott ugyan az eredeti megfogalmazás mellett, de Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő már fel is szólította Gyurcsányt, hogy külföldön se hazudozzon.

A BBC elemzője szerint ez az eset is jelzi, Gyurcsánynak fel kell készülnie arra, hogy minden pillanatban felmerülhet a hitelesség kérdése. Ha nem lesznek hitelt érdemlő tanúi vagy bizonyító erejű dokumentumai, akkor újra és újra megkérdőjelezhetik a szavahihetőségét - jegyezte meg Pártos, hozzátéve ugyanakkor, hogy ha a politikája sikerhez vezet, akkor az elhomályosíthatja a hazugsággal kapcsolatos vádakat.

Lencsés Csaba - Pethő András