Listát készítenek a rendbontók bíráiról

2006.09.29. 18:59

A rendőri fellépés ellen tüntettek azok a nők, akik péntek este a Kossuth térről a rendőrség Teve utcai székházához vonulnak. A felvonulás közben nem történt rendbontás. A Kossuth téren a tüntetők listát készítettek azokról a bírókról, akik a tévészékház elleni ostromban részt vevők ügyét bírálták el.

A Lelkiismeret '88 nevű civil szervezet - amely részt vett többek között 2002-ben az Erzsébet híd elfoglalásában - felszólította a Kossuth téren demonstráló nőket, hogy péntek este fél 7-kor vonuljanak a rendőrség Teve utcai székházához.

A tüntetők ezzel akartak tiltakozni az ellen, hogy a rendőrség az elmúlt napokban szerintük túl keményen lépett fel a kormányellenes demonstrációban részt vevőkkel szemben.

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint rendőrségi biztosítás mellett 30-40 fő vett részt a felvonulásban, főként nők. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az [origo]-nak elmondta: a szervezők előre bejelentették a rendezvényt.

A menet az Alkotmány utca felé indult, majd pedig a Nyugati téren keresztül vonult a Váci úton található rendőrszékházig, amit a rendőrség kordonnal vett körbe. A tüntetők közben hangszórón olvasták be a "le rendőrállammal, amnesztiát fiainknak" mondatot.

A demonstráció közben beszédet mondott a Szadságtéri szovjet elmlékmű megrongásáért körözött Budaházy György húga, Budaházy Edda. Telefonon keresztül pedig belejentkezett a jelenleg rendbntás miatt háziőrizetben lévő Polgár Tamás, imertebb nevén Tomcat. A felvonulás közben nem történt rendbontás.

A tömeg ezt követően szétoszlott, közben este a Kossuth téren a demonstrálók listát készítettek azokról a bírókról és ügyészekről, akik a tévészékház elleni ostromban részt vevők ügyét bírálják, illetve bírálták el. Az [origo] tudósítója szerint rendezők járnak körbe a téren, és leszedik azokat a tarnszparenseket, amik sérthetik az éjféltől beálló kampánycsendet. A tüntetőket arra is felkérik a szerevezők, hogy tegyék el az árpádsávos zászlókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK