Várhatóan belső vizsgálat indul a szocialistáknál, miután ismét kiszivárgott egy zárt ajtók mögött mondott MSZP-s beszéd. A Kossuth Rádió közölt egy felvételt, amely a rádió állítása szerint a párt választmányának szombati ülésén készült. A felvételen Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter beszél arról, hogy törvénymódosítással tenné lehetővé, hogy a választási vereség után is "erős mandátumhoz" jussanak a kormánypárti politikusok a regionális területfejlesztési tanácsban.

Újabb, MSZP-s ülésen elhangzott beszéd hangfelvétele került nyilvánosságra. A felvételen -amelyet a Magyar Rádió hozott nyilvánosságra - Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter beszél arról, hogy a területfejlesztési törvénynek olyan módosítását terjeszti majd elő, ami "erős lehetőséget és mandátumot" ad a kormánypárti politikusoknak a regionális területfejlesztési tanácsban. A párt országos választmányának szombati ülésén elhangzott beszédről a Kossuth Rádió Déli Krónika című műsora adott hírt.

Lamperth Mónika egyebek mellett azt mondta, hogy a módosítás " áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt". Lamperth emlékeztetett arra, hogy erre most azért is van lehetőségük, mert a Fidesz nem szavazta meg a regionális választott önkormányzatokról szóló törvényt. Akkor ott is többségbe kerülhetett volna a választók szavazatai alapján, így viszont - mint Lamperth fogalmazott - "állami felelősségben hagyták továbbra is".

A közszolgálati rádió emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi szabályozás a megyei közgyűléseknek és a megyei jogú városok polgármestereinek jelentős szerepet biztosít a regionális fejlesztési források elosztásában. A szocialisták komoly mértékben veszítettek pozícióikból az önkormányzati választásokon: a 19 megyei közgyűlésből 17-ben abszolút többsége van a Fidesz-KDNP szövetségnek, és ugyanezen pártszövetség jelöltjét választották meg 16 megyei jogú város polgármesterének a lehetséges 23 helyből.

Sztankóczy András, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének vezetője az MTI érdeklődésére annyit közölt vasárnap: "normális oknyomozó újságírói eljárással" jutott a birtokukba a felvétel, de a részletekről nem kívánt nyilatkozni. A rádiónál összesen három órányi hanganyag van az ülésről, most vizsgálják, hogy a közszolgálati médium honlapjára kitett nyolcperces részen túl tegyenek-e újabbakat közzé.

Maffiamódszerekről beszél az MSZP

Lamperth Mónika vasárnap délután közleményt adott ki, melyben kijelentette, hogy a felvételt "önkényesen megvágták", s így eltorzították az általa mondottakat. A miniszter szerint a területfejlesztési törvény módosításra valójában azért van szükség, hogy felhasználhatóak legyenek az európai uniós források. "Nem a jelenleg is érvényes hatalmi viszonyokat kívánjuk átrendezni, hanem a felelősségi viszonyokat kívánjuk pontosan szabályozni az uniós források befogadhatósága érdekében" - áll a közleményben.

A Fidesz részéről először Navracsics Tibor frakcióvezető reagált a Lamperth-beszédre a Kossuth téren, öt órakor. Navracsics a beszéd kapcsán elsősorban a miniszterelnököt bírálta, mert szerinte Gyurcsány Ferenc korábban azt ígérte: a kormány pártállástól függetlenül együttműködik az önkormányzatokkal, Lamperth szavai viszont ennek ellent mondanak. A frakcióvezető szerint ez is azt bizonyítja, hogy "Gyurcsány hazudik".

"Lampert Mónikának távoznia kellene a kormányból, mert az újabb, zárt ajtók mögül kikerült szocialista beszéd a demokrácia és a jogállamiság megcsúfolása" - mondta az MDF elnökhelyettese, Hock Zoltán az MTI-nek. Az MDF-es politikus szerint Lamperth "meghirdette az állami korrupció létjogosultságát", és gondoskodott arról, hogy az európai uniós fejlesztési források mellé "pártkatonát" állítson.

Az MSZP szóvivője, Nyakó István azt mondta az MTI-nek, a kormány tagjait a Fidesz érdekeinek megfelelően lehallgatják, a felvételeket önkényesen manipulálják, majd a névtelenség homályába burkolózva kiadják. Nyakó szerint az MSZP elutasítja ezeket a maffia-módszereket, fel fogja tárni az ügy hátterét, és megszünteti az ilyen típusú illegális tevékenységet. A szóvivő közölte, a lehallgatási botránynak már voltak előzményei, mint például a szerver-ügy.

Az [origo] kérdésére a szóvivő elmondta, "nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, lesz belső vizsgálat", annak konkrét lépéseit azonban várhatóan csak a jövő hét elején ismertetik. Kérdésünkre, hogy a választmányi ülésen elhangzottakat szokták-e rögzíteni, azt válaszolta, tudomása szerint igen, de hangsúlyozta, hogy ebben nem biztos teljesen. A párt részéről egyelőre semmilyen más illetékest nem tudtunk elérni. Megkerestük Simon Gábor választmányi elnököt is, de a telefonját felvevő nő azt mondta, hogy a politikus csak hétfőn reggel lesz elérhető.

A nyilvánosságra került, nyolc perces felvételen Lamperth nagyrészt az önkormányzati választásokat értékeli. Közölte, ő lényegesen jobb eredményre számított. Beszélt arról is, hogy nagyon fontosnak tartja azokat a polgármestereket, akik ugyan függetlenként indultak, de valójában a baloldalt képviselik.

Épp ilyentől tartottak

Az eset pikantériája, hogy Simon Gábor választmányi elnök a szombati ülés megnyitóján, épp a hasonló esetektől óvott. Még Gyurcsány balatonőszödi beszédére utalva azt mondta: olyan országban szeretne élni, ahol nem kell attól félni, hogy lehallgatják, és ha véletlenül trágár szót ejt ki, akkor nem kell attól tartania, hogy hatszázezer eurót kínálnak a hangfelvételért.

A miniszterelnök három hete nyilvánosságra került beszédében - amelyet még májusban mondott az MSZP-frakciónak - trágár szavakkal ismerte be, hogy a választások előtt hazudtak. A nyilvánosságra került beszéd nyomán példátlan politikai válság alakult ki Magyarországon: az első napokban zavargásokba torkolltak a kialakuló tüntetések, majd állandóvá váltak a békés demonstrációk. Az ellenzék a kormányfő távozását kezdte követelni, és október 6-tól maga is az utcára vonult.