Intő járt a rádióban a Lamperth-beszéd miatt

2006.10.18. 12:25

Írásbeli figyelmeztetést kapott a Magyar Rádió Krónika című műsorának szerkesztőségvezetője, amiért nem kérdezték meg Lamperth Mónikát, mielőtt közölték titokban felvett beszédét - értesült az MTI. Az ügyben vizsgálódik az ORTT is.

Az MTI értesülése szerint a Magyar Rádió Krónika című hírműsorának szerkesztőségvezetője, Kresz László írásbeli figyelmeztetést kapott a Kossuth adó főszerkesztőjétől, Kerényi Györgytől annak kapcsán, hogy másfél hete közölték a szocialista párt zárt választmányi ülésén elhangzott Lamperth Mónika-beszédről titokban készített felvételt. A távirati iroda intézményi forrásból származó információja szerint Kresz azért kapott figyelmeztetést, mert a műsor adásba kerülése előtt nem kínáltak lehetőséget a bejátszott anyag kommentálására a politikusnak, valamint nem tájékoztatták az adófőszerkesztőt az ügyről.

Korábban vizsgálatot indított az Országos Rádió és Televízió Testület is. A médiahatóság azt vizsgálja, hogy a  készítői eleget tettek-e a médiatörvényben szereplő átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatás követelményeinek. A műsor sajtóetikai vonatkozásaival kapcsolatban korábban Sztankóczy András, a a hírműsorokért felelős Aktuális szerkesztőség vezetője úgy nyilatkozott, hogy a felvételt készítő újságíró dicséretet és jutalmat kap. A Friderikusz Most című műsorban ugyanakkor jogos kritikakánt ismerte el, hogy Lamperth Mónikát nem keresték meg a beszéd közzététele előtt.

A Kossuth Rádió Krónika című műsorában mésfél hete közölték Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter beszédének egy részét, melyet az MSZP választmányi ülésén zárt ajtók mögött mondott el. A felvételen Lamperth azzal nyugtatgatta a Fidesz választási győzelme miatt aggódó párttársait, hogy a regionális fejlesztési tanácsokban erős mandátumot kapnak a kormány képviselői. A beszédet a Magyar Rádió egyik munkatársa rögzítette, aki egy MSZP-s politikus, Sipos József segítségével jutott be a zárt ülésre. Sipost emiatt kizárták a pártból, bár ő állítja, nem tudott róla, hogy zárt ülés folyik, és azt sem tudta, hogy a rádiós felveszi a beszédeket.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK