Beszámoltak és kritizáltak az ombudsmanok

2006.12.13. 16:49

Megtartotta szerdán parlament előtti éves - 2005-ről szóló - beszámolóját a négy ombudsman. Az állampolgári jogok biztosa szerint veszélyezteti a függetlenségüket, hogy nincs beleszólásuk saját költségvetésükbe, a kisebbségi ombudsman pedig magával hozta azokat a beadványokat, amelyeket hiába nyújtott be az Országgyűlésnek. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint még mindig sok panasz érkezik a bekamerázások miatt.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerdán parlamenti beszámolójában azt mondta: az ombudsmanok függetlenségét veszélyezteti, hogy a szervezetük költségvetését a kormány határozza meg, és ebbe nincs beleszólásuk, ezért jövőre változtatni kell ezen. Szerinte a hivatal működését az is veszélyezteti, hogy a jelenlegi létszám sem elegendő, a kormány által előírt további létszámleépítés további gondot fog jelenteni.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa úgy vélte: a tízéves ombudsmani intézmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, tevékenységük különösen a fogvatartottak, a menekültek, a fogyatékkal élők és nyugdíjasok helyzetén javított. Adatai szerint az elmúlt tíz évben majdnem 73 ezer panasszal fordultak hozzájuk.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, Takács Albert arról számolt be, hogy a legtöbb panaszos egy konkrét eljárást vagy egy döntést sérelmezett. Sokan fordulnak hozzájuk az adóhatóságok működése miatt, ezek a szervek ugyanis nem mindig viselkednek polgárbarát módon. Az általános helyettes a rendőrségi túlkapásokat is megemlítette beszámolójában.

Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa összefoglaló beszédében a kisebbségi önkormányzati választások szabályozását bírálta, ugyanakkor úgy vélte, hogy sikerült közelebb kerülni a kisebbségek kulturális autonómiájának megvalósításához. A kisebbségi ombudsman a beszédekor a parlamentben elnöklő Harrach Péternek átnyújtotta az összes javaslatot, amelyet az utóbbi években tett és amelyek - mint mondta - nem érték el a "parlament ingerküszöbét".

Egyre növekszik a beérkező panaszok száma az adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila szerint is. A klasszikus adatvédelmi ügyek - promóciós adatkezelés, munkahelyi, társasházi adatvédelem - mellett foglalkoznia kellett a terrorizmus elleni védekezés és az újabb műszaki megoldások miatt keletkező adatkezelési problémákkal is. "A kameraláz sem csökkent" - tette hozzá az ombudsman, utalva arra, hogy 2005-ben is sok ügy volt amiatt, hogy munkahelyeket, közterületeket, legutóbb pedig temetőt akartak bekamerázni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK