Gyurcsány: Magyarországot meg kell újítani

Vágólapra másolva!
Alapszabály-módosításról tárgyalt szombaton az MSZP országos választmánya. Emellett a miniszterelnök az ülésen az új nemzetpolitikai koncepciót ismertette, mely szerint "a megértés és a változtatás igénye" mozdíthatja ki az országot a mostani helyzetből. A párt a békés politizálásért faültetési akciót hirdetett.
Vágólapra másolva!

Az MSZP országos választmánya a párt alapszabályának módosításáról tárgyalt. Eszerint úgy módosítanák az alapszabályt, hogy a választmány több szerepet kapjon a döntéshozatalban. A szombaton megfogalmazott ajánlás szerint a testület stratégiai döntéshozó, a kormányzást, a frakciómunkát és a párt belső működését ellenőrző funkciói megerősödnének - ez derül ki a távirati iroda birtokába jutott dokumentumból.

A javaslat szerint kibővülne a választmány hatásköre olyan jogosítványokkal, melyeket részben a kongresszus ad át a testületnek. "Ilyenek lehetnek a pártprogram, a választási program, a koalíciókötés, a minisztelnök és a köztársasági elnök jelölésének, vagy az egyes népszavazások ügyeiben hozott testületi döntések" - olvasható az ajánlásban. Az alapszabály módosításáról az MSZP február 24-25-i tisztújító kongresszusán döntenek.

Nyitott közéletet szeretne Gyurcsány

Az ülésen meghallgatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is. Gyurcsány az új nemzetpolitikai koncepciót ismertette beszédében: eszerint Magyarországot erőssé, befolyásossá kell tenni, és meg kell újítani. Gyurcsány hangsúlyozta: az elmúlt években Magyarország "szétforgácsolta az erejét az önzésből, félreértésből és bizalmatlanságból fakadó vitákban" és a politika szereplői egyre jobban egymással, a pillanat igényeivel foglalkoztak, nem pedig azzal, hogy mi lesz holnap és mi történik a világban.

A miniszterelnök úgy látja, "a megértés, a változtatás igénye és a reformok továbbvitele" tudja kimozdítani az országot a mostani helyzetből. Gyurcsány azt várja az MSZP kongresszusától, hogy a bátor, modernizációs és a reformokat végrehajtani tudó politikához adjon széles körű felhatalmazást, a pártreformtól pedig azt, hogy a bátor modernizációs reformpolitikát kimunkálni és végrehajtani tudó párt legyen. Szerinte többeket kell bevonni a pártból a döntéshozatalba és a szervezetirányításba.

Nyitott közéleti keretek kellenek a miniszterelnök szerint a reformok kidolgozásához. Hozzátette, őszintén szembe kell nézni problémáinkkal, például azzal, hogy 2050-re finanszírozhatatlanná válik a mai nyugdíjrendszer, hogy ma egy szegény családba születő gyereknek jóval kisebb esélye van továbbtanulni, és azzal, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz jelenleg nem lehet egyenlően hozzáférni az ország különböző pontjain. "Magyarországon aszerint válnak el a sorsok, hogy ki hova születik" - fogalmazott a kormányfő.

Faültetéssel a békés politizálásért

Simon Gábor választmányi elnök az ülés elején bejelentette: meghirdetik "Ültess, ne tüntess!" elnevezésű akciójukat, amivel arra kérik a békés politizálás híveit, ha egyetértenek a kezdeményezéssel, tavasszal ültessenek fákat, növényeket.

A Fidesz közleményben reagált a választmányi ülésen elhangzottakra. Eszerint "Gyurcsány Ferenc tovább akarja folytatni antidemokratikus és dilettáns kormányzását", és továbbra is reformokról hazudik, miközben a kormány folyamatosan rosszat tesz az embereknek: kórházakat, iskolákat zárnak be, a betegeket, a fiatalokat és a nyugdíjasokat megsarcolják, a vállalkozásokat pedig ellehetetlenítik" - olvasható a Fidesz közleményében.