Kegyelmet kér a palacsintás mérgezés vádlottja

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnöktől kér kegyelmet az a férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy palacsintába kevert nyugtatóval próbálta megmérgezni két nevelt gyerekét. Emiatt később születik döntés az ügyében a bíróságon.
Vágólapra másolva!

A két kiskorú meggyilkolási kísérletével vádolt férfi egyszer már kért kegyelmet az államfőtől, de egy évvel ezelőtt elutasították. A békásmegyeri családban négy gyermek él, mindannyian az anya előző házasságából születtek. A most bíróság előtt álló férfi és élettársa is ápolóként dolgoztak. A férfit azonban húsz éve pszichiáterek kezelik, megfordult több szanatóriumban, erős nyugatókat és antidepresszánsokat szed.

A tízéves ikerpár megmérgezése 2005 szeptemberében történt. A vád szerint a férfi volt a felelős: nagyon erős nyugtatókat kevert az aznapi menü, a palacsinta töltelékébe, és ezt megetette a gyerekekkel. Másnap reggel a gyerekek anyja vette észre, hogy az ikrek félig eszméletlenek, így kerültek kórházba életveszélyes állapotban. Mindketten meggyógyultak.

A szerdai tárgyaláson meghallgatott orvos szakértő elmondta, hogy a vádlottnak személyiségzavara van, de beszámítható, tehát "elmeállapota nem korlátozta cselekménye társadalmi veszélyességének felismerésében". A gyerekekhez a mérgezés után kiérkező mentőorvos a szerdai tárgyaláson tanúként arról beszélt: a nagy mennyiségű, erős nyugtató önmagában nem volt feltétlenül halálos, de annak például nagy volt a veszélye, hogy a gyerekek eszméletlen állapotban hánynak, félrenyelnek, és ezért megfulladnak.

A vádlott korábban a nyomozás során előbb tagadta, azután beismerte a mérgezést, később viszont a bíróság előtt visszavonta beismerését, mondván, hogy rendőri kényszer hatására, félelemből tette. A Fővárosi Bíróság várhatóan tavasszal hirdeti ki az elsőfokú ítéletet.

[origo]/MTI