Kóka az SZDSZ menedzsere szeretne lenni

Vágólapra másolva!
A kőkemény munkát tartja legfőbb erényének Kóka János gazdasági miniszter, aki hivatalosan is bejelentette, elindul az SZDSZ elnöki posztjáért. Kóka maga mögött tudhatja a régi vezetést is, akik azt várják tóle, hogy új szavazókat szólítson meg. A rendezvényen a rivális is tiszteletét tette.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ-nek a jövőképes Magyarország navigátorának, nem pedig szép rendszerváltó elvek múzeumának kell lennie - jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter azon a szerdai rendezvényen, ahol hivatalosan is bejelentette, indul a liberális párt elnöki posztjáért. Kóka azt ígérte, ha ő lesz az SZDSZ elnöke, "nem enged egy jottányit sem" a rendszerváltó értékekből, de friss, dinamikus üzenetekkel növelni fogja a párt támogatottságát.

A budapesti MEO kulturális központban, Kóka hivatalos bejelentésén szinte a teljes SZDSZ vezérkar képviseltette magát, jelezve ezzel, hogy támogatják Kóka pártelnöki ambícióit. Kuncze Gábor leköszönő pártelnök mellett ott volt Horn Gábor államtitkár, Eörsi Mátyás, Magyar Bálint, Pető Iván ügyvivők, Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester és a pártot az utóbbi időben jelentősen bővítő Wekler Ferenc, Baranya megyei elnök is. A szintén jelen lévő Fodor Gábortól, Kóka riválisától megkérdeztük, hogy a sportszerűség jegyében jött-e, mire azt mondta: "Én eljöttem."

Kuncze Gábor nyíltan kiállt Kóka mellett. Azt mondta, azért látná szívesen a minisztert utódjaként, mert szerinte képes lesz az SZDSZ elveinek következetes képviselete mellett erősíteni bizonyos, eddig nem eléggé hangsúlyozott elemeket, ezzel pedig nagyobb támogatottságot szerezni a pártnak. Kuncze szerint az SZDSZ nagy erénye, hogy a tagságnak eddig mindig volt választási lehetősége, soha nem volt egyetlen elnökjelölt.

Kóka mellett kampányolt Török Gusztáv, Kalocsa polgármestere is, de hozzátette azt is, hogy akárki nyer, a másiknak nem szabad "sündisznóállásba" vonulnia. Az SZDSZ-ben korábban folyó belső vitákra utalva azt mondta, a párton belüli kisebbség véleményét tiszteletben kell tartani, de miután megvolt a szavazás, meg kell követelni, hogy a kisebbség is a kialakult álláspontot képviselje, vagy legalább ne beszéljen ellene.

Menedzserszemlélet kell

Kóka János - aki a rendezvényre nagymamájával és szerelmével, Szandrocha Kamillával érkezett - azt mondta, felnövőben van Magyarországon egy új generáció, amely szomjazza a sikert, és az SZDSZ-nek ezeket az embereket kell megszólítania. Ehhez azonban már nem elegendőek a rendszerváltó elvek, friss üzenetekre és menedzserszemléletre van szükség. Kóka szerint az SZDSZ-nek mindenhol - a falvaktól Budapest belvárosáig - jelen kell lennie, hogy meg tudjon szólítani minden potenciális szavazót.

A miniszter bemutatta pártelnöki programját is, amelynek a "Jövőképes Magyarország - jövőképes SZDSZ" címet adta. Emellett bejelentette, hogy útjára bocsát egy vitairat-sorozatot, amelyben elsőként a gazdaság-, később az oktatás-, szociális- és kultúrpolitikai elvekről is vitát kezdeményez. Később újságíróknak azt mondta, ennek az a célja, hogy senkire ne lehessen ráfogni, hogy csak egyetlen területtel foglalkozna.

Az [origo] kérdésére, hogy miként határozná meg a saját és Fodor Gábor programja közti különbséget, Kóka azt mondta, ő nem Fodorral szemben akar kampányolni, mert nincsenek köztük érdemi ideológiai különbségek. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ő "hozzáadott értéke" a pártszervezés és a kőkemény munka lehet. Kóka azt tervezi, hogy átszervezi a pártot, teljesítményelvet valósít meg az apparátusban, létrehoz egy elnöki kabinetet, és megerősíti a döntés-előkészítésben ma is szerepet játszó szakpolitikai tanácsokat.

A baranyai tagbelépésekkel kapcsolatban Kóka azt mondta, ilyen nem fordulhat elő az SZDSZ-ben, ha pedig mégis előfordult, akkor azt ki kell vizsgálni. Arra a kérdésre azonban, hogy hogyan kell kivizsgálni az ügyet, azt mondta, ez nem az ő feladata. Szintén nem adott egyértelmű választ arra, hogy pártelnökké választása esetén megtartaná-e a miniszteri posztot. Azt mondta, túl korai még erről beszélni, idejében meg fogja hozni ezt a döntést.

Kovács Áron