Sorsok és milliók múlnak a móri fordulaton

Vágólapra másolva!
Még várhatóak fordulatok a móri mészárlás ügyében, a két új gyanúsított mellett mások is előkerülhetnek - véli az általunk megkérdezett büntetőjogász. A móri ügyben beállt fordulat azonban vélhetően mindezek nélkül is igencsak átalakítja az eddigi szereplők sorsát. A bíróság közben széttárja kezét, és bonyolult ügyekre hivatkozik. Összegyűjtöttük, az eddigi főszereplők mire számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Biztosan tanítani fogják ezt az ügyet a jogi egyetemeken - vélte Kabódi Csaba büntetőeljárás-jogyász a fordulatot vett móri ügyről. Szerinte azonban nem a pénteken elfogott két új gyanúsított okozta az utolsó meglepetést: lehetnek például új gyanúsítottak, de a jelenlegiek ügye is megfordulhat még a nyomozás során.

Egyelőre úgy tűnik, mindenképpen megváltozik több eddigi szereplő sorsa: Kaiser Edéé, akit a móri bankrablás miatt már életfogytiglanra ítéltek, Hajdú Lászlóé, aki ellen több ember meggyilkolása miatt még folyik az eljárás és Kiglics Attiláé, aki annak idején 25 milliót kapott a nyomravezetésért, és a bíróságon Kaiser Ede ellen vallott. Változás lehet Kaiser hamis tanúzással vádolt barátnőjének és szüleinek ügyében is. Összegyűjtöttük, mi történhet velük.

Kaiser Ede

Kaisert 2005-ben ítélték tényleges életfogytiglanra a móri bankrablás és más bűncselekmények miatt. Az ítélet három és fél órás indoklásában a bíró elmondta, hogy Kaiser Ede esetében "az igen nagy számú bizonyíték" következtében a vádat "kétséget kizáróan bizonyítottnak" tekinti. Kaiser Ede, bár több fegyveres rablást beismert, a móri rablással kapcsolatos vádakat végig tagadta.

"Nehezen akarja elhinni, hogy végre megtörtént ez" - mondta védence hangulatáról az [origo]-nak Dezső Antal ügyvéd, aki biztos változásra számít az ügyben.

Amikor a Kaiser számára várható legrosszabb forgatókönyvről érdeklődtünk - arról, hogy ténylegesen le kell töltenie az életfogytiglant -, ügyvédje annyit mondott: erre már nem valószínű, hogy sor kerül. Szerinte kétségtelen tény, hogy Kaiser Ede ártatlan a móri vádpontban. Kedden Dezső Antal kezdeményezi is a perújrafelvételt. Az ügyvéd szerint Kaiser Ede a móri vádpont nélkül "jóval enyhébb büntetésre számíthat" - bár ennek mértékéről nem nyilatkozott.

Hajdú László

Tavaly kezdődött újra Hajdú László büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A mostani eljárásban Hajdút azzal vádolják, hogy ő lőtte le a bankban tartózkodó nyolc embert. Korábban csak azt rótták a terhére, hogy fegyvert szerzett a bankrabláshoz. Az ügyben hozott elsőfokú ítéletet azonban korábban hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla. Hajdú, Kaiser Edéhez hasonlóan tagadta, hogy a móri bankrabláshoz köze lett volna.

Hajdú ügyében szintén változás várható. Ügyvédje, Kiss Attila szerint a móri vád "óriási nyomás volt vele szemben", hiszen lassan ötödik éve áll ez alatt a vád alatt. "Rendkívül pozitív változás állt be a hangulatában" - fogalmazott az ügyvéd.

Ügyvédje, Kiss Attila szerint a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha kiderülne: a móri ügy új gyanúsítottjai mégsem követték el a bankrablást. A legjobb verzió az, ha az új gyanúsítottak ellen vádemelés születik. Ekkor az ügyészségnek kell lépnie szerinte: vagy ejti a Hajdú elleni - a móri bankrablásra vonatkozó - vádpontot, vagy az eljárás végén felmentést javasolhat, de az utóbbi a valószínűbb - vélte Kiss Attila. Mindezek ellenére nyilvánvaló, hogy Hajdú László más bűncselekmények miatt börtönben marad - tette hozzá.

Lehetséges az is, hogy Hajdú vagy Kaiser kártalanításért perel utólag. Az ilyesmi polgári per keretében folyik, amikor az államot az igazságügyi tárca képviseli. Ennek során kérnek véleményeket attól, aki nem megfelelő ítéletet hozott, számíthat például az is, hogy az illető mennyi időt töltött ártatlanul börtönben, vagy az, hogy mennyi idős - mondta kérdésünkre Kabódi Csaba büntetőeljárás-jogász.

Kiglics Attila

A nyomozás annak idején akkor kerülhetett tévútra, amikor Kiglics Attila - Kaiser korábbi bűntársa - elfogása után azt vallotta a nyomozóknak, hogy Hajdú szerezte a fegyvereket és Kaiser terveket szövögetett a lakótelepen található OTP-automatát feltöltő pénzszállító autó kirablására, és a móri bankrablás után Kaiser és környezete igencsak megtollasodott. Kiglics ezután a valaha volt legnagyobb, 25 milliós nyomravezetői díjat is megkapta. A bíróságon utóbb Kaiser ellen vallott, és a férfi életfogytiglani ítéletét jelentős részben az ő vallomására alapozta az ítélőtábla.

Még ha egyértelműen bebizonyosodik is, hogy Kiglics Attilának nem volt igaza, akkor sem biztos, inkább valószínű, hogy vissza kell fizetnie a 25 millió forintot. A díjtűzés visszakéréséről ugyanis hallgat a rendőrségi törvény, vagyis ez nem teljesen tisztázott - tudtuk meg Kabódi Csaba büntetőeljárás-jogásztól. Kiglics számára a rosszabbik eset, ha kiderül, hogy szándékosan félrevezette a nyomozást vagy a bíróságot. Hamis vád vagy tanúzás esetén az ügyészség vagy a bíróság indíthat büntetőeljárást.

Gy. Anita és családja

Nagyjából egy időben azzal, hogy Kiglics megkapta a 25 milliós nyomravezetői díjat, Kaiser barátnőjének családját hamis tanúzás miatt meggyanúsították, mivel ők igazoltak neki alibit a mobiltelefon beszélgetésekre hivatkozva. Gy. Anita és szülei a móri perben azt állították, hogy Kaiser Csepelen, illetve Budapesten volt 2002. május 9-én, a móri bankrablás időpontjában. Hamis tanúzás miatt utóbb büntetőper indult ellenük.

Védőjük, Parti Ágnes szerint ha Kaisert és Hajdút ártatlannak találják a móri vádpontokban, akkor védenceivel szemben is vagy ejtenie kell az ügyészségnek a vádat, vagy a tárgyalások végén felmentésüket kérnie. Ügyükben egyébként annyi fejlemény történt, hogy a Fővárosi Bíróság hétfőn idézést küldött ki Gy. Anitának és szüleinek.

Wirth Zsuzsanna