Vizsgálják a holokauszttagadó Irving pesti fellépését

Vágólapra másolva!
A református egyház vezetése vizsgálatot indított annak ügyében, hogy a holokauszttagadásért Ausztriában elítélt David Irving március 12-én az ifjabb Hegedűs Lóránt által vezetett református gyülekezet székhelyén mutatta be legújabb könyvét. A zsinat figyelmét erre egy osztrák egyházi vezető hívta fel.
Vágólapra másolva!

David Irving brit történészt az ősszel ítélte három év börtönre az osztrák bíróság holokauszttagadásért, de decemberben szabadlábra helyezték, büntetésének hátralévő részét próbaidőn tölti. Március 12-én Magyarországon mutatta be a Gede Kiadó gondozásában megjelent Nürnberg - Az utolsó csata című könyvét; mégpedig az ifjabb Hegedűs Lóránt által vezetett Szabadság téri református gyülekezet székhelyén, az altemplomban működő Szabó Dezső Színházban.

Ezt ítélte el Thomas Hennefeld, az osztrák református egyház főtanácsosa azzal a megjegyzéssel, hogy a történész Hegedűs jóvoltából tarthatott előadást egy magyar református egyházi fórumon. Az egyház magyar vezetése azonban közleményben tudatta, hogy nem tudott Irving magyarországi látogatásáról, és Hegedűs egyházi felettes hatóságaitól az ügy kivizsgálását kérte.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyházi fórumainkon szolgálatunk zsinórmértékével, az evangéliummal és történelmi felelősségünkkel szöges ellentétben álló antiszemita, rasszista eszmék megszólaljanak, illetve megbocsáthatatlannak tartjuk azt is, hogy akár csak felmerüljön ennek lehetősége" - áll a közleményben.

Irvinget szeptemberben az osztrák bíróság azért ítélte három év szabadságvesztésre, mert azzal vádolták, hogy 1989-ben két ausztriai előadásában is megkérdőjelezte az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. Irving a bécsi tárgyaláson már "metodikai hibának" minősítette, hogy korábban tagadta a gázkamrák létezését. Úgy magyarázta, hogy ma ilyet már nem mondana, mert az hiba lenne.

MTI/[origo]