Megpuhította a HM a Tubest védő SZDSZ-t

Vágólapra másolva!
Annak ellenére nem szavazta meg a pécsi közgyűlés a változtatási tilalmat a Tubes-hegyre, hogy az SZDSZ képviselői megígérték, igent mondanak a kezdeményezésre, amivel az önkormányzat, a beterjesztők reményei szerint megakadályozhatná a sokat támadott NATO-radarállomás felépítését. Bretter Zoltán liberális képviselő szerint egy nap alatt rá kellett jönniük, nem ér semmit a tilalom.
Vágólapra másolva!

"Nem vagytok méltóak a pécsiek képviseletére!" - kiabálta a pécsi közgyűlés karzatáról csütörtök délelőtt egy férfi, aki több társával együtt azt kifogásolta, hogy a testület egy óra elteltével sem kezdte el tárgyalni a Tubes-hegyre tervezett NATO-radar helyszínére vonatkozó változtatási tilalomról szóló előterjesztést.

A rendbontás miatt Tasnádi Péter polgármester egy időre félbeszakította az ülést, de hamarosan folytatták a munkát a képviselők, és tárgyaltak a Tubesről is: a közgyűlés többsége ismét úgy döntött, nem rendeli el a változtatási tilalmat, amit a Fidesz és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) frakciója kezdeményezett. Az előterjesztésre nemmel szavaztak az SZDSZ képviselői is, pedig szerdán még azt mondták, hogy szerintük sincs jó helyen a Tubesen a NATO-lokátor, ezért megszavazzák a tilalmat.

Az SZDSZ-es képviselők szerdán azt mondták, a lokátor ideális helyszíne a Zengő lenne, ahová érvényes építési engedélye volt a Honvédelmi Minisztériumnak (HM). A két szabad demokrata képviselő szerint a HM az eljárás során több szabálytalanságot is elkövetett. Hozzátették azt is, nem támogatnak olyan beruházást, amely a város polgáraiban félelmet kelt.

Bretter Zoltán szabad demokrata képviselő a szavazás után azzal indokolta véleményük megváltoztatását, hogy nem sokkal a szerdai bejelentés után levelet kaptak a HM-től, amelyben a tárca közölte, hogy az önkormányzatnak nincs joga változtatási tilalmat elrendelni a Tubesre, mert az katonai objektum. Emellett arra is felhívták a figyelmüket, hogy a késlekedés miatt a tárca pert is indíthat az önkormányzat ellen, és többmilliárdos kártérítést követelhet.

Bretter szerint az információk birtokában be kellett látniuk, hogy nem a változtatási tilalom a megfelelő eszköz az építkezés megakadályozására. "Senkinek sem kellemes, ha egyik nap bejelent valamit, aztán másnap az ellenkezőjét kell tennie" - mondta a képviselő, de hozzátette, hogy a Tubes kérdésében a döntés felelőssége nem az önkormányzatot, hanem a HM-et terheli.

A múlt hét csütörtökön a pécsi közgyűlés már tárgyalta volna a változtatási tilalmat, de akkor a testület határozatképtelen volt, mert kormánypárti képviselők a polgármester és a szocialista frakcióvezető kivételével nem jelentek meg. A karzaton akkor is helyet foglaltak a lokátort ellenző civilek, akik gyávának nevezték a kormánypártokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése a civil ellenállás miatt meghiúsult. Pécsi civil szervezetek tavaly népszavazást kezdeményeztek, de az idén márciusban megtartott referendum érvénytelen lett. A kormány ezt követően úgy döntött: a Tubesen épül meg a lokátor.