Új szakértő vizsgálódik a Zsanett-ügyben

Vágólapra másolva!
Az ügyészség helyt adott több olyan panasznak, amelyet a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány, E.Zsanett ügyvédje nyújtott be. Hivatalosan is felkérték azt a szakértőt, akit az ügyvéd javasolt, és aki az eddigi hivatalos álláspontnak ellentmondó véleményre jutott. Meghallgat az ügyészség három új tanút és mégis megvizsgálják a lány által viselt póthajat is.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség a Múzeum körúti erőszak ügyében szakvélemény készítésére kéri fel azt az orvos szakértőt, akit a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány, E. Zsanett ügyvédje javasolt. A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila az MTI-nek a döntést azzal indokolta, hogy bár az ügyészség által korábban kirendelt szakértő egyértelmű véleményt fogalmazott meg, a sértett jogi képviselője által felkért szakértő, ugyanazt vizsgálva, merőben más következtetésre jutott.

Ezért határozott úgy az ügyészség, hogy hivatalosan is kirendelik a sértett jogi képviselője által felkért szakértőt. A kirendelt szakértőnek augusztus 25-ig kell szakvéleményét elkészítenie. A kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a két szakértői vélemény továbbra sem egybehangzó, a szóvivő azt mondta: ilyen esetben egy harmadik szakvéleménnyel oldják fel az ellentmondást.

E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter július utolsó hetében kérte az új szakértő kirendelését. Az [origo]-nak akkor azt mondta, az általa felkért szakértő megerősíti a lány állításait: a sérülések jellege és helye alátámasztja, hogy E. Zsanettet akkor és úgy erőszakolták meg, ahogy korábban elmondta. Az ügyvéd közölte, az ügyészség által kirendelt orvos szakértő, Molnár Miklós nem látta soha a sértettet, nem látta sérüléseit és az azokról készült fényképeket, csupán annak a nőgyógyásznak a vallomása állt a rendelkezésére, aki a látleletet felvette, és akit a történtek után 26 nappal hallgattak ki először

Az orvos elmondása alapján azonban - állítja az új szakvélemény - az állapítható meg, hogy a sérülések keletkezhettek május 4-én, és azokat hátulról elkövetett erőszak is okozhatta. Az ügyészség által eredetileg kirendelt szakértő a nőgyógyász elmondásából arra következtetett, hogy a sérülések jóval korábbiak, akár két héttel az állítólagos erőszak előtt is keletkezhettek.

Tuza Péter korábban két másik indítványt is tett: az egyikben új hemogenetikus-szakértő kirendelését, a másikban a lány május 4-én, vagyis a feljelentésbeli bűncselekmény napján viselt póthajának vizsgálatát és három tanú meghallgatását indítványozta. A két indítványt még július első felében elutasította a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Ezt követően az ügyvéd panaszt nyújtott be az elutasító döntések ellen a Fővárosi Főügyészséghez.

Morvai Attila a panaszokkal kapcsolatban hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy az újabb hemogenetikus-szakértő kirendelésére vonatkozó elutasító döntést a Fővárosi Főügyészség is osztotta, ugyanakkor a másik indítvány ügyében a sértett indítványának helyt adott. A lány póthajának vizsgálatára azonban nem DNS-szakértőt, hanem nyomszakértőt rendelt ki. A sértett jogi képviselője korábban azért kérte a lány póthajának vizsgálatát, hogy azt vessék össze a rendőrök autójában talált hajszálakkal.

A jogi képviselő kérte három tanú meghallgatását is, akiknek a vallomásaival azt kívánja igazolni, hogy a sértetten május 4-ét megelőzően nem voltak sérülések. A Fővárosi Főügyészség ennek is helyt adott - közölte most az MTI-vel Morvai Attila.

A 21 éves lány állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, az eset után szolgálati viszonyukat felfüggesztették. A gyanúsított rendőröket már kiengedték az előzetes letartóztatásból, az eljárás további részében szabadlábon védekezhetnek. Ez az ügy, más rendőrségi botrányokkal együtt hozzájárult a rendőrség vezetésének lecseréléséhez.