Három évre kötné meg a népszavazás a parlamentet

Vágólapra másolva!
Az ügydöntő népszavazás eredménye három évig lenne kötelező az Országgyűlésre - a Népszabadság értesülése szerint ebben állapodhat meg egymással a Fidesz és az MSZP. A kormány eredetileg két éves moratóriumot javasolt, a Fidesz ezt tolná ki 3 évre.
Vágólapra másolva!

Három évig nem hozhat az Országgyűlés egy sikeres, ügydöntő népszavazás eredményével ellentétes döntést - Népszabadság értesülése szerint az MSZP és Fidesz erre fog szavazni az Országgyűlésben annak kapcsán, hogy egy referendum mennyi időre kösse meg a törvényhozást.

A kormány eredetileg két éves moratóriumot határozott meg, erről az Országgyűlés a hét elején már az általános vitát is lefolytatta. A fideszes és a KDNP-s képviselők ekkor még elutasították a javaslatot, Répássy Róbert a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az erről szóló alkotmánymódosítást.

Deutsch-Für Tamás, Orbán Viktor kabinetfőnöke ezt követően, kedden terjesztette elő a hároméves moratóriumra vonatkozó módosító indítványát. A Népszabadság szerint a Fidesz azért lépett, mert azt szeretné elérni, hogy december 17-én, az Országgyűlés utolsó ülésnapján a parlament döntsön a párt által kezdeményezett, a vizitdíjról, a tandíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás kiírásáról.

A Fidesz vezetése úgy véli, hogy a népszavazást március-áprilisban lehetne megrendezni. Deutsch-Für Tamás egy másik módosító indítványa azt javasolja, hogy eredményes referendum esetén ugyanarról a kérdésről három éven belül ne lehessen országos népszavazást tartani.