Nem nyugszik bele a Fidesz a tandíjas kérdés törlésébe

Vágólapra másolva!
Elutasított népszavazási kérdése miatt ismét az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz - jelentette be pénteken az ellenzéki párt. Azt kifogásolják, hogy Országos Választási Bizottság csütörtökön ismét elutasította a tandíjjal kapcsolatos kérdésüket.
Vágólapra másolva!

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) ismét elutasította a tandíjjal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését. Ezt Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója jelentette be pénteken.

A Fidesz a döntést politikailag elfogultnak, jogilag elfogadhatatlannak tartja, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte az ellenzéki képviselő azzal kapcsolatban, hogy az OVB csütörtök este nem hitelesítette a Fidesz népszavazási kezdeményezését, amelyet az Ab utalt vissza az OVB elé. Répássy szerint az Ab döntése alapján a választási bizottságnak hitelesítenie kellett volna a kérdést.

Az Alkotmánybíróság március elején már foglakozott a Fidesz népszavazási kérdéseivel. A határozat szerint a termőföldről, a gyógyszerárusításról és a kórházakról kezdeményezhet népszavazást Fidesz. A vizitdíjas és a tandíjas kérdést pedig visszautalták az OVB-nek. A kormánytagok felelősségéről és a nyugdíjasok munkavállalásáról viszont már biztosan nem lesz referendum - ezeket ugyanis visszadobta az Alkotmánybíróság.

A tandíjjal kapcsolatban az Ab nem találta megalapozottnak az OVB érvelését, amely arra hivatkozott, hogy a kérdés burkolt alkotmánymódosítási szándékot tartalmaz, illetve, hogy a kormány programjáról nem lehet népszavazást tartani. Az AB szerint a kérdés nem irányul az alkotmány módosítására, és egy esetleges eredményes népszavazás sem kötelezné erre az Országgyűlést. A testület szerint a kormányprogram egyes elemeiről is lehet népszavazást tartani, ha az nem érinti a miniszterelnök személyét vagy a kormány és az Országgyűlés kapcsolatát.