Gép segít gyógyszert venni a benzinkúton

2007.01.24. 15:30

Szerdától a Mol öt benzinkútjánál már lehet recept nélkül kapható gyógyszert venni. A négy fővárosi és egy vidéki kútnál közel 50-féle orvosság kapható, köztük fájdalomcsillapítók és vitaminok. A gyógyszer kiválasztásában egy gép segít a vásárlóknak. Az egyik ilyen benzinkút közelében lévő patika munkatársa azt mondta, nem félnek a konkurenciától.

A patikák mellett elsőként a Mol öt benzinkútjánál kaphatók szerdától gyógyszerek - jelentette be a Hűvösvölgyi úti töltőállomásnál Geszti László, a Mol ügyvezető igazgatója. A benzinkút pénztára melletti zárt üvegszekrényben szerdán közel ötven recept nélkül kapható készítményt, többek között fájdalomcsillapítókat, vitaminokat, gyulladáscsökkentőket és kenőcsöket lehetett látni. Ezeket azonban csak a déli sajtótájékoztató után lehetett megvásárolni, az [origo] fájdalomcsillapítót kereső riporterének délelőtt még azt mondták a benzinkutasok, hogy próbálkozzon később.

Az előírások szerint a betegek többféle módon is tájékozódhatnak a gyógyszerekről. A bejárat melletti érintőképernyős terminálon az érdeklődők panaszok (fejfájás, gyomorégés) alapján is keresgélhetnek, illetve konkrét orvosságokra is rákereshetnek. A gyógyszerek mellékhatásairól a vásárlók telefonon is kaphatnak tájékoztatást, a készüléket a benzinkutastól kell elkérni. Emellett minden orvosságról nyomtatott tájékoztató is van a kutaknál.

Az ügyvezető szerint várhatóan a többi kútnál is kapható lesz majd gyógyszer, hogy milyen gyorsan, az azon múlik, hogy a négy fővárosi (Hűvösvölgyi úti, Prielle Kornélia úti, Dózsa György úti, Árpád fejedelem úti) és a veszprémi töltőállomásokon hogyan fogy a készlet. Geszti László hozzátette: a töltőállomásokon csak pár készítmény kapható, vagyis a benzinkutak várhatóan nem lesznek a gyógyszertárak versenytársai.

Hasonló véleményen van a patikán kívüli árusítást megkezdő benzinkúttól pár száz méterre fekvő gyógyszertár munkatársa is. A patikus az [origo]-nak elmondta: valószínűleg teljesen más igényekkel keresik majd fel a gyógyszertárat és a közeli benzinkutat. A gyógyszerész szerint a környéken lakók és a konkrét orvosságot keresők továbbra is patikába térnek majd be. A benzinkútnál a gyógyszerész szerint azok vásárolnak majd, akiknek tankolás után eszébe jut, hogy a szúnyogcsípés elleni kenőcs éppen elfogyott otthon.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint eddig közel 40 benzinkút, illetve üzlet adott be kérelmet patikán kívüli készítmények forgalmazására. A kérelmek száma azért ilyen magas, mert egyetlen üzletlánc sem kap központi engedélyt, minden egyes üzletnek és benzinkútnak külön kell gyógyszerforgalmazási engedélyt kérnie. Ha például egy nagyobb lánc várpalotai benzinkútja akar gyógyszereket árusítani, akkor az ÁNTSZ közép-dunántúli regionális intézetéhez kell fordulnia. Az [origo]-nak a Mol mellett korábban az Agip, a Shell, a Tesco jelezte azt, hogy árusítana recept nélkül kapható készítményeket.

A kormány az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján január 4-én hozta nyilvánosságra azoknak a készítménynek a nevét, amelyeket patikákon kívül - jellemzően benzinkutakon és hipermarketekben - is meg lehet majd vásárolni. A patikákon kívül többek között gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat, orrcseppeket, aranyér, tyúkszem elleni kenőcsöket és vitaminokat lehet majd kapni. A kormány a patikán kívüli árusítást azzal indokolta, hogy kevés az éjjel is nyitva tartó gyógyszertár. Több hátrányos helyzetű körzetekben pedig gyakran nem is éri meg gyógyszertárat működtetni. Az elképzelés bírálói szerint azonban egészségügyi kockázatai is lesznek annak, ha nem hozzáértő patikusok árulják a gyógyszereket, hanem bárki hozzájuk férhet.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKK