Pokorni mulatott Gorka Fidesz-elméletén

2007.01.30. 23:11

Új jobboldali pártot hoz létre az eddig főként terrorszakértőként ismert Gorka Sebestyén, aki ezt a Klubrádió egyik műsorában jelentette be. Gorka már korábban is azt írta, hogy szerinte a Fidesz csődöt mondott, és úgy tudja, hogy vannak más hasonló kezdeményezések is a jobboldalon. A biztonságpolitikai elemző szerint a Fideszen belül több egymással konfliktusban lévő irányzat van, ezek egyike Pokorni Zoltán körül csoportosul, ő azonban komolytalannak nevezte ezt a feltételezést.

A baloldali kötődésű műsorairól ismert Klubrádióban jelentette be Gorka Sebestyén, a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet igazgatója, hogy új jobboldali pártot hoz létre. A rádió honlapján közölt írásos összefoglaló szerint a biztonságpolitikai elemzőként ismert Gorka azt mondta, "azért teszik ezt, mert úgy látják, hogy a Fidesz csődöt mondott, és kizárt, hogy Orbán Viktor két elbukott választás után egy országgyűlési választást meg tudna nyerni, a jobboldali konzervatív szavazókat azonban nem lehet cserben hagyni".

Gorka január 27-én a HVG internetes oldalán már publikált egy cikket, amelyben azt írta, idén akár három új párt is alakulhat a jobboldalon, amit ő jónak tart. Szerinte az Orbán által vezetett Fidesz alkalmatlan arra, hogy valódi alternatívát nyújtson a kormánnyal szemben. Példaként azt említette, hogy miközben október 23-án könnygázgránátok és gumilövedékek repkedtek, Orbán aláírásgyűjtést és népszavazási kezdeményezést jelentett be.

A Klubrádióban Gorka azt mondta, a Fideszben jelenleg három csoportosulás van: Orbán és és Simicska Lajos volt pártpénztárnok köre, a Schmidt Mária a Terror Háza igazgatója és Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke által szervezett csoport és a Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, XII. kerületi polgármester körül gyülekezők. Erre a kijelentésre Pokorni az [origo]-nak kabinetfőnökén keresztül úgy reagált, hogy jót mulatott Gorka kijelentésein, és komolytalannak tartja az ezzel kapcsolatos felhajtást.

Gorka a hvg.hu-n megjelent írásában azt állította, hogyaz Orbán-Simicska-kör áll a Magyar Nemzet által közölt, Schmidt Máriát támadó írás mögött. A jobboldali napilapban "Schmidt Mária ante portas?"  címmel megjelent publicisztika azt állította, hogy Schmidt üzletemberekkel összefogva akar új pártot létrehozni. Schmidt ezt tagadta, és vitára hívta ki a szerzőt, a lap azonban közölte, álnéven jelent meg a cikk, a publicista valódi nevét pedig nem árulják el. Gorka az ügyet a hvg.hu-n úgy kommentálta, Orbánnnak tudomásul kellene vennie, hogy ő sem mindenható, ő is megbukhat úgy, mint Edmund Stoiberg, Bajorország miniszterelnöke.

Gorka Sebestyén az [origo] érdeklődésére azt mondta, egyelőre nem kívánja felfedni, kik kérték fel az új párt megalakításának bejelentésére, ahogy a párt nevét sem árulta el. Az új párt programjáról annyit mondott, működő piacgazdaságot szeretnének, miközben következetes konzervatív eszmeiséget akarnak megtestesíteni, és határozottan lépnének fel a korrupció ellen. Gorka szerint mára egyértelmű, hogy a rendszerváltás 1989-ben nem történt meg, de azt nem kívánta elárulni, pontosan milyen lépéseket tennének a fordulat érdekében.

Gorka korábban elsősorban terror-szakértőként vált ismertté a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek után, amikor számos elemző tévéműsorban feltűnt. Bár voltak olyan megnyilvánulásai, amelyek alapján úgy tűnhetett, a Fidesszel szimpatizál, a tavalyi önkormányzati választáson Piliscsabán függetlenként indult a polgármesteri székért, miközben volt fideszes jelölt is. (Végül a harmadik jelölt nyert.) A  tavaly őszi Kossuth téri tüntetések idején Gorka tolmácsolt a szervezők nemzetközi sajtótájékoztatóin.

KAPCSOLÓDÓ CIKK