Tisztázták a zavargással vádolt újságírót

2007.01.31. 16:10

Megszüntették az eljárást annak az újságírónak az ügyében, aki ellen garázdaság miatt indult eljárás. A vád szerint a szeptemberi zavargások idején a rádió előtt fölállított kordont rángatta.

Jogerősen megszüntette az eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán az MTI tudósítójával szemben, aki ellen garázdaság szabálysértése miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság még a tavaly szeptemberi budapesti zavargások idején.

Az indoklás szerint az eljárás során nem volt bizonyítható az, hogy az újságíró elkövetett garázdaságot. A három rendőr tanú közül kettő nem ismerte fel az újságírót, és a harmadik sem tudta biztosan azonosítani őt.

Az újságírót tavaly szeptember 19-e éjszakáján vették őrizetbe a Magyar Rádió előtt, mert a rendőrök szerint a rádió előtt fölállított kordont rángatta, és garázda magatartást tanúsított. Az újságíró tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekményt. Azt mondta, ő a helyszínen a munkáját végezte, és vétlenül lett a rendőri intézkedés alanya.

A bíróság szerint a három rendőr által írt terhelő jelentés a tényeken túl bizonyíthatatlan feltételezéseket tartalmaz. Az egyik tanúskodó rendőr ezzel kapcsolatban elmondta, parancsnoki utasításra került a jelentésbe, hogy az újságíró más helyszínen, feltehetően tömegoszlatás közben szenvedett hámsérüléseket. Elismerte, hogy a sérülések keletkezhettek akkor is, amikor elöljárói utasításra kiemelték az újságírót a tömegből.

Vince Mátyás, az MTI elnöke azt mondta, örül a döntésnek, mert kollégája beszámolója alapján kezdettől fogva bízott az ártatlanságában. Az MTI panasza alapján a Budapesti Nyomozó Ügyészség jelenleg is vizsgálja a rendőrségnek az ügyben játszott szerepét. A hírügynökség a fiatal újságíró személyiségi jogaira is tekintettel a jogerős bírósági határozatig nem akarta nyilvánosságra hozni az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK