Árulhatják a macskagyilkolós filmet

2007.05.08. 18:25

Hiába folyik eljárás amiatt, hogy egy filmben vízbe fojtottak egy kismacskát, a film alkotója a mai napig forgalmazhatja a filmet. Azt ugyanis nem lehet betiltani, amíg nem születik bírósági ítélet. A producert egyelőre legfeljebb azért büntethetik meg, mert anélkül árulja a filmet, hogy a korhatárok szerint besoroltatta volna.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga egy másik állatvédő szervezet mellett már korábban feljelentést tett amiatt, hogy Toepler Zoltán Álszent című filmjében vízbe fojtottak egy kismacskát. Az állatvédők azonban észrevették, hogy Toepler a honlapján keresztül elérhetővé tette a filmet, arra hivatkozva, hogy aziránt a botrány óta óriásira nőtt az érdeklődés.

A film forgalmazását az állatvédők szerették volna megakadályozni, de nem jártak sikerrel. Így a filmet jogosan árulja az alkotó, annak ellenére, hogy a tartalma miatt már folyik az eljárás. Szilágyi István, a Liga egyik kurátora szerint a bírósági ítéletig akár két év is eltelhet, addig azonban bárki megveheti a szerintük törvénysértést tartalmazó filmet.

Az állatvédők ugyanis megkeresték a honlap fenntartóját, aki azt közölte, hogy csak akkor veheti le az oldalt a film elérhetőségével, ha a rendőrség vagy a bíróság megkeresi. A rendőrség szerint viszont a bírósági ítéletig senki sem bűnös, így a film ellen sem léphetnek fel.

A karika hiánya miatt büntethetik

A Magyaroszágon készülő vagy forgalomba kerülő filmeket a Nemzeti Filmiroda regisztrálja. Taba Miklós igazgató az [origo]-nak elmondta, hogy a filmtörvény alapján nem lehet megtiltani egy film forgalmazását, még akkor sem, ha a legsúlyosabb, ötödik kategóriába tartozik (lásd keretes írásunkat). Taba szerint ezeket a filmeket ugyanakkor már nem szokták műsorra tűzni a mozik, és tévébe sem kerülhetnek. Azt viszont, hogy az Álszent című film ebbe a kategóriába esik-e, még nem lehet tudni, ugyanis egyelőre nem soroltatták be.

Toepler Zoltán valójában ezzel vétett, mivel Taba Miklós tájékoztatása szerint egy filmet sem lehet forgalomba hozni addig, amíg nem sorolták be. Az pedig, hogy egy 3000 forintos csekkért cserébe Toepler elküldi a filmet DVD-n, már forgalmazásnak minősül, ami besorolás nélkül viszont szabálysértés. Taba elmondta: "Ilyenkor a Filmiroda szankcionálhat, és várhatóan fog is, mivel így a tudomására jutott a dolog." Toepler Zoltán megerősítette, hogy forgalmazza a filmet, de mást nem kívánt nyilatkozni az [origo]-nak.

Az Álszent című filmet a 38. Magyar Filmszemlén mutatták be, és a zsűri különdíjjal is jutalmazta. Egyik jelenetében látható, ahogy egy kismacskát vízbe fojtanak. Toepler erre egy közleményben úgy reagált, hogy a film csak provokáció volt, ráadásul egy életképtelen állatot fojtottak vízbe egy korábbi felvételen. Az állatvédők azonban rámutattak, hogy még elfogadható ok esetén is csak kábítás mellett, a lehető legkisebb szenvedést okozva szabad kioltani az állatok életét.

Jacobi Viktória

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK