A börtönt is vállalná Mehmet Károly apja

2007.06.22. 13:12

Vállalja a rá váró börtönbüntetést, ha ez kell ahhoz, hogy láthassa kisfiát - jelentette ki a török Mehmet Tüysüz, aki 2004-ben Törökországba csempészte kisfiát, Mehmet Károlyt. Az apa elmondta, ezért is tért vissza önként Magyarországra, de a fiú édesanyja azóta egyszer sem engedte, hogy beszéljen a gyerekkel. Közben rendőri védelmet kér a férfi volt felesége, aki azt állítja, hogy 13 éves lányának szintén a török férfi az apja. Attól fél ugyanis, hogy a férfi elrabolja kislányát, mint ahogy Mehmet Károllyal tette.

"A gyermekem érdeke azt kívánja, hogy én is mellette legyek, felkészültem egy esetleges letöltendő szabadságvesztésre is" - mondta pénteken Szegeden Mehmet Tüysüz, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2004-ben Törökországba csempészte kisfiát, Mehmet Károlyt. Az apa elmondta, hogy mielőtt önként visszatért Magyarországra, Isztambulban beszélt egy ottani ügyvéddel, aki elmagyarázta neki, hogy 2-8 év büntetésre számíthat, amelyből 2-3 évet le is kell töltenie. "Azt mondtam, rendben, vállalom és leülöm, ha ez kell ahhoz, hogy láthassam a kisfiamat" - mondta Tüysüz.

A török férfi azt állítja, hogy mióta visszajött az országba, többször próbálta felvenni a kapcsolatot kisfiával, de annak édesanyja nem engedi, hogy beszéljen vele. Még azt sem tudom, hogy a kisfiam tudja-e, hogy Magyarországon vagyok - tette hozzá. Az apa ügyvédje, Buda Sándor beszámolt róla, hogy közokirat hamisítása és felhasználása, embercsempészet, illetve kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt indult eljárás. Szerinte lehetséges, hogy a bíróság enyhítő körülményként veszi majd figyelembe az apa beismerését, önkéntes visszatérését, valamint azt, hogy érzelmi okai voltak tettének.

Fél apjától az állítólagos féltestvér

Közben rendőri védelmet kér családja annak a kislánynak, aki állítólag szintén Mehmet Tüysüz gyermeke - írja a Délmagyarország. A kislány édesanyja a török férfi volt felesége, de az országba visszatért férfi tagadja, hogy ő lenne az apja a kislánynak. Az asszony - akivel évekig házasságban élt a török férfi - viszont azt állítja, hogy volt férjétől származik a gyerek. A Baranya megyei településen élő család - a kislány, édesanyja, nevelőapja és féltestvére - a férfi tagadása ellenére is rendőri védelmet kér most, hogy Tüysüz visszatért az országba.

A férfit érkezésekor őrizetbe vették, de utána elengedték úgy, hogy lakhelyelhagyási tilalmat róttak ki rá. A kislány nevelőapja szerint attól félnek, hogy fiához hasonlóan elrabolja a gyereket, nevelőapja szerint azért, mert Törökországban "piacképes" egy lány.

A kislányt születésekor Tüysüz Zsuzsannaként anyakönyvezték, bár a férfi három hónappal a születése előtt elhagyta első feleségét. Később máig ismeretlen módon a dombóvári anyakönyvi hivatalnál a férfi megvonta nevének használatát a már iskolás korú gyermektől, aki ezért az anya leánykori nevét viseli - olvasható a Délmagyarországban.

A lap kérdésére Mehmet Tüysüz kijelentette, hogy az asszonnyal csak papíron voltak házasok, és neki nincs lánya. Két évvel a kislány születése után született második feleségétől fia, Mehmet Károly, akit 2004 júliusában a láthatásról nem vitt vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt Törökországba. Az anyának segítő Egymásért Egy-másért Alapítvány megtalálta és áprilisban hazahozta a gyereket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK