Az MSZP-nek nem sürgős a biztosítási reform

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ már októberben a parlament elé vinné az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt, míg a szocialistáknak nem sürgős a megegyezés - írja a Népszabadság. A szabad demokrata Horn Gábor szerint ha januárban nem indul be a rendszer, ebben a ciklusban már nem is történik semmi, az MSZP-s Kökény Mihály szerint azonban a sietségnél fontosabb a megvalósíthatóság.
Vágólapra másolva!

Nem tragédia, ha nem januárban, hanem néhány hónappal később kezdik meg működésüket a pénztárak - mondta a Népszabadságnak Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke. Kökény ezzel a szabad demokraták sürgető nyilatkozataira reagált, és jelezte, az MSZP-nek nem sürgős a megegyezés az egészségbiztosítás átalakításáról.

Kökény szerint a szoros határidőnél fontsabb, hogy egységes politikai akarat álljon az új rendszer mögött, illetve hogy az vonzó legyen a potenciális befektetők számára. A szocialista politikus elképzelhetőnek tartja azt is, hogy több lépcsőben lépjen életbe az új rendszer, vagyis egyelőre csak az kerüljön a parlament elé, amiben a koalíciós pártok meg tudtak egyezni.

Horn Gábor SZDSZ-es államtitkár szerint azonban ha januárban nem lép működésbe az új biztosítási rendszer, akkor a választásokig már nem is történik változás. A januári induláshoz azonban az szükséges, hogy legkésőbb októberben a parlament elé kerüljön a törvényjavaslat. Horn szerint ugyabnakkor október 1-ig még megegyezhetnek. A koalíciós egyeztetés a hét második felébe folytatódik, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök visszatér Kínából.