Beomlott a négyes metró Tétényi úti munkagödre

Vágólapra másolva!
Megmozdult a föld a négyes metró Tétényi úti állomásának építkezésénél, ahol két gáz- és egy vízvezeték is megsérült. A balesetet az okozta, hogy egy szellőzőakna építésénél megmozdult a laza talaj, amitől eltörtek a gáz- és vízvezetékek, a kiömlő víz pedig elmosta a munkagödör falát. Senki nem sérült meg, de a Tétényi úti piacot le kellett zárni.
Vágólapra másolva!

Beomlott a négyes metró Tétényi úti állomásának fala, miután egy szellőző építése közben megmozdult a laza talaj, amitől eltörtek a gázvezetékek és egy 150 milliméteres vízvezeték. A baleset reggel hét óra körül történt, amikor a munkagödörben senki nem tartózkodott. Az [origo] tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy a kiömlő víz miatt egy húsz méter átmérőjű, ugyanilyen mély kráter keletkezett, amibe belecsúszott egy tízméteres betonsiló is.

Délután megkezdődtek a helyreállítási munkálatok, a krátert betonnal töltik fel. Az omlás felett egy úgynevezett "betondugót" építenek, és e felett állítják majd helyre véglegesen a közművezetékeket.

A környéken a reggeli órákban erős gázszag volt, de a sérült gáz- és vízvezetékeket rövid idő után elzárták. Munkatársunk szerint a tűzoltók lezárták és biztosították a kráter környékét, mert félő volt, hogy egy másik betonsiló is megmozdul, ezért egy kosaras daruval ereszkedtek az omlás fölé, hogy felmérjék a károkat. A környéken lakók nem maradtak gáz és víz nélkül, mivel a sérült vezetékek nem a lakásokat látták el. A tűzoltók szerint a lakók nincsenek veszélyben, csak a Tétényi úti piacot kellett lezárni, ami közvetlenül a munkaterület mellett van.

A helyszínre érkezett Demszky Gábor főpolgármester is, aki az [origo] tudósítójának azt mondta, őt fél nyolckor riasztották, amikor éppen a Nap-kelte stúdiójában volt. Demszky azt mondta, a kivitelezők szerint egy ilyen balesetet nem lehet teljes biztonsággal elkerülni, az építők a helyzetet rutinszerűen meg fogják oldani. A helyszínen vannak a gáz- és a vízművek munkatársai, a tűzoltók és az állomásépítő cég mérnökei is.

Demszky elmondta, hogy a metróépítők kedd hajnalban bányászati módszerekkel dolgoztak, amikor a baleset történt. A főpolgármester szerint nincs ok elkeseredésre, mert a metróépítőknek a Tétényi útnál 14 nap előnyük van, ebből most elvesztenek 5-6 napot.

Sebőkné Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője azt közölte: a vezeték egyetlen épület, az Etele út-Tétényi út sarkán álló piac és szolgáltatóház vízellátását biztosította. Jelenleg egy ideiglenes vezetéken keresztül látják el az üzleteket ivóvízzel.