Vágólapra másolva!
A nemi úton terjedő betegségek nagyobb kockázatára hivatkozva elutasítják a véradásra jelentkező melegeket, pedig bizonyos nemi úton terjedő betegségtípusok a heteroszexuálisoknál jelennek meg nagyobb arányban. Dénes Balázs, a TASZ jogvédő szervezet vezetője szerint a melegeket kizáró kérdés aggályos lehet adatvédelmi szempontból. Az [origo] az adatvédelmi biztoshoz fordult.
Vágólapra másolva!

A véradás megkezdése előtt az ajánlkozóknak ki kell tölteniük egy kérdőívet, amelyen arra is válaszolniuk kell, hogy homoszexuálisak-e. Ha a válasz igen, a jelentkezőt elküldik. Miskovics Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatója szerint a homoszexuálisok gyakran váltogatják partnereiket, így nagyobb az esély rá, hogy nemi úton terjedő betegséggel fertőzöttek, ezért nem adhatnak vért.

Annak ellenére sem, hogy bizonyos nemi úton terjedő betegségek nagyobb arányban jelennek meg a heteroszexuálisoknál, mint a melegeknél. Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálatnál dolgozó Feleki Attila szerint a hepatitis-es betegek többsége például heteroszexuális. Mégis egész Európában érvényes a melegeket kizáró szabály, "nem mi találtuk ki" - állítja az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatója.


A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet vezetője, Dénes Balázs szerint a homoszexualitásról is faggató véradó kérdőív aggályos lehet adatvédelmi szempontból, az [origo] ezért az adatvédelmi biztoshoz fordult.