Beperelték Gyurcsányt az őszödi beszéd miatt

Vágólapra másolva!
Kártérítési pert indított Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen 199 ember az őszödi beszéd miatt. A polgári per első tárgyalását november 20-ra tűzte ki a Fővárosi Bíróság.
Vágólapra másolva!

Magánszemélyek beperelték Gyurcsány Ferenc kormányfőt, az MSZP elnökét tavaly őszödi beszéde miatt - erősítették meg a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán szombaton az MTI érdeklődésére a Magyar Rádió hírét.

A kártérítési pert 199 magánszemély indította, az eljárás másodrendű alperese Veres János pénzügyminiszter, a polgári per első tárgyalását november 20-ra tűzte ki a Fővárosi Bíróság.

A rádió Krónika műsorában elhangzott: a magyar bíróságok gyakorlatában eddig ismeretlen a politikai beszéd miatti kártérítési per, nehezen elképzelhető, hogy sikerül érvényesíteni a keresetben foglalt nem vagyoni kártérítési igényt.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter első hallásra nonszensznek nevezte a pereskedést. Elvileg ugyanakkor lehetségesnek nevezte, hogy ilyen alapon pereljen valaki, annál is inkább - mondta -, mivel a bíróság befogadta a keresetet. Hangsúlyozta azonban, hogy nem ismeri a kereset részleteit. A miniszter azt ígérte, a tájékozódás után hétfőn véleményt mond az ügyről.

A keresetet magát érdemben kommentálni csak az után lehet, hogy jogászok tanulmányozták a dokumentumot - közölte az MTI-vel Daróczi Dávid kormányszóvivő. Hozzátette: az őszödi beszéd arról szólt, hogy a pártérdekek helyett a politikának az emberek és az ország érdekeiről kell szólnia. Véleménye szerint, akik végighallgatták a beszédet és nemcsak egy "manipulált, megvágott vátozatot ismernek", azok ezzel tisztában vannak.