Elhunyt Járóka Sándor prímás

2007.09.18. 18:36

Életének 54. évében kedden, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban elhunyt ifj. Járóka Sándor prímás, hegedűművész - tudatta "Buffó" Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művész, aki 1995 és 1996 között a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője volt, több mint három és fél éve kómában feküdt.

Mély megrendüléssel értesült az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), hogy hosszan tartó súlyos betegsége után magára hagyta a magyarországi cigányságot és zenészdinasztiákat ifj. Járóka Sándor prímáskirály - mondta a szervezet elnöke a távirati irodának.

Kolompár Orbán hangsúlyozta: nemcsak a cigányság, hanem a többségi társadalom is az egyik legnagyobb kulturális értéket képviselő személyiségét veszítette el. Hozzátette: ifj. Járóka Sándor előtt óriási nemzetközi karrier állt, súlyos betegsége korán meggátolta abban, hogy a világ legnagyobb színpadain továbbra is rendkívüli tehetségével kápráztassa el a közönségét, mint ahogy azt korábban többször is megtette koncertkörútjai során, így öregbítve Magyarország és a cigányság nemzetközi hírnevét.

A roma vezető kiemelte: a prímáskirály unikum volt a cigány közéletben és a zenésztársadalomban egyaránt, távozása hatalmas űrt hagy a magyar és a cigány kultúrában.

Kolompár Orbán emlékeztetett arra, hogy zenész barátai és a családtagok szervezésében februárban jótékonysági koncertet rendeztek a Művészetek Palotájában ifj. Járóka Sándor kórházi kezelésének segítésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK