Beszámoltatják Demszkyt a metrópénzekről

Vágólapra másolva!
Átfogó, részletes beszámolót kell előterjesztenie a 4-es metró finanszírozásáról Demszky Gábor főpolgármesternek a fővárosi a közgyűlés következő ülésén, miután a közgyűlés egyhangúan elfogadta az MDF erre vonatkozó javaslatát. Demszky közben azt hangsúlyozta, hogy nem a metróval, hanem a fővárosi költségvetéssel van probléma.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén egyhangúlag megszavazta az MDF 4-es metróra vonatkozó előterjesztését, miszerint Demszky Gábor főpolgármesternek részletes, átfogó beszámolót kell előterjesztenie a metróépítés pénzügyi helyzetéről. A beszámolóra a közgyűlés következő ülésén kerül sor.

Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője a döntést azzal magyarázta, hogy a 4-es metró építése nagymértékben terheli Budapest költségvetését, és hosszú időre determinálja a főváros fejlődését. Steiner Pál MSZP-s frakcióvezető ugyanakkor "felelőtlennek és nevetségesnek" nevezte az előterjesztését, Demszky Gábor főpolgármester pedig azt mondta, hogy a fővárosnak nem metróproblémája, hanem pénzügyi-költségvetési problémája van.

Az MDF által benyújtott indítványában eredetileg a metróberuházás leállítását akarták kérni, de ezt a pontot végül visszavonták, így a politikusok végül csak az elszámoltatásra bólintottak rá.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról is, hogy a Szabadság híd felújítása a tervezett 4,8 milliárd forint helyett legfeljebb 600 millió forinttal többe, 5,4 milliárd forintba kerülhet majd. A költségnövekedést a 4-es metró építésével való összehangolással, illetve a híd díszkivilágításának költségeivel indokolta az előterjesztő, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.